Читај ми!

Скупштинска резолуција за ослобађање Харадинаја

Посланици косовске Скупштине усвојили су резолуцију којом траже ослобађање Рамуша Харадинаја, а од косовске владе да уложи протестну ноту Влади Словеније због задржавања Харадинаја по потерници власти у Београду.

Гласовима 65 посланика косовска скупштина усвојила је резолуцију којом се осуђује хапшење Рамуша Харадинаја у Словенији и захтева његово моментално ослобађање. Нико није гласао против. Резолуција је подржана у другом кругу гласања, пошто у првом кругу није добила подршку.

Алијанса за будућност Косова предложила је резолуцију која позива надлежне институције да предузму кораке како би Харадинај што пре био ослобођен и омогућен његов повратак на Косово.

У резолуцији се тражи да Влада Косова и председница учине све у циљу ослобађања Харадинаја као и да му се врати дипломатски пасош. Од Словеније се захтева да се Харадинај ослободи безусловно.

"Влада Косова да затражи од Брисела да обрише имена бивших борава ОВК са свих потерница које је издала Србија. Влада Косова да упути протестну ноту Словенији", пише у резолуцији.

Говорећи на седници косовске Скупштине, посланици су оценили да је хапшење Харадинаја по потерници Србије велика провокација и оптужили Словенију да се не понаша као земља ЕУ.

Шефица посланичке групе Алијансе са будућност Косова Доника Кадај Бујупи у образложењу за ванредну седницу је навела да је оно што се десило неприхватљиво и увреда за Косово, као и понашање словеначке полиције према Харадинају.

"Словенија се својим понашањем издвојила од других држава ЕУ и данас се понаша исто као и прошли режими у Београду у односу према Косову и у односу према чистим напорима за права и слободу нашег народа. Словенија мора да пажљиво размисли", изјавила је и упутила апел да се Харадинај што пре пусти и врати на Косово.

"Словенија да одустане од оваквих пракси и да постане као све земље Европе, да очисти што пре своје листе од измишљотина, смећа и налога за хапшења која су, осим у Београду, важећа сада и у Словенији", рекла је Доника Кадај Бујупи.

Председник косовске скупштине Кадри Весељи је рекао да Косово не треба да пребаци конфликт на пријатељску земљу као што је Словенија зато што је проблем у Србији.
"Веома смо заинтересовани за одличне односе са Словенијом. Али ово што се десило је неприхвтљиво", рекао је Весељи.

Додао је да нема потребе упутити протестну ноту, те да је проблем у Интерполу.
Адем Грабовци, шеф посланичке групе владајуће Демократске партије Косова, рекао је да оно што се десило Харадинају, није први случај, те затражио да се овакве праксе прекину.

Исмет Бећири из владајућег Демократског савеза Косова, рекао је да задржавање Рамуша Харадинаја штети односима Косова са Словенијом.

У име Српске листе посланик Слободан Петровић је изјавио да разуме забринутост косовских посланика а посебно оних из Алијансе за будућност Косова. Додао је да треба размишљати хладне главе и без нервозе.

Рекао је да је за Српску листу важно да се проблем у вези са Харадинајем реши у миру, јер су "пред Косовом многи процеси као што је формирање Специјалног суда". Разумемо ситуацију али треба да размишљамо како изаћи из овога", рекао је Петровић.

Рамуш Харадинај приведен је јуче на љубљанском аеродрому по потерници коју је Интерпол Београд расписао 8. октобра 2004. године.

Харадинај је синоћ сасушан пред истражним судијом у суду у Крању. Одузет му је пасош до окончања поступка у вези са потерницом коју је за њим расписала Србија због ратних злочина.

Из суда у Крању је саопштено да ће поступати у складу са уговором између Словеније и Србије о изручењу, који важи од 1. децембра 2013.

Харадинају је два пута суђено пред Хашким трибуналом 2008. и 2012. године због оптужби за ратне злочине над српским и другим неалбанскм становништвом на Косову, и оба пута је ослобођен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи