Читај ми!

Приштина, суд за ратне злочине ОВК на чекању

Формирање специјалног суда за злочине ОВК, упркос обећањима Хашима Тачија и Исе Мустафе, нема довољну подршку у парламенту, па је изјашњавање о том суду одложено на неодређено време. Тачију леђа окренуло 11 посланика ДПК. Чека се реакција Запада.

Косовски премијер Иса Мустафа и министар спољних послова Хашим Тачи нашли су се у петак у прилично нелагодној позицији, јер је у парламенту одложено гласање о уставним амандманима који би отворили пут за формирање специјалног суда за ратне злочине припадника бивше Ослободилачке војске Косова.

Изјашњавање о овом суду одложено је пошто је чак 11 посланика Демократске партије Косова отказало послушност Тачију и најавило да ни по коју цену неће подржати тај закон.

Истовремено, испред парламента су протестовали ветерани ОВК, тражећи од посланика да не гласају за суд који "баца сенку на њихову борбу".

Суд за злочине ОВК већ месецима потреса политичку сцену Косова, пошто су Тачи и Мустафа обећали Американцима и Европској унији да ће скупштина усвојити неопходне законе.  

Америчка амбасадорка при УН Роузмари ди Карло упозорила је Тачија, пред седницу Савета безбедности о Косову, да ће САД подржати формирање овог суда под капом УН, уколико то у најскорије време не учини Приштина.

За одлагање је гласало 78 посланика, два су била уздржана, а један посланик је био против.

Посланица из редова ДПК Ганимете Муслију каже да је та посланичка група заседала јутрос и да је њен став о Специјалном суду јасан, а то је да су они против његовог формирања.

Додала је да, осим посланика ДПК, који су прошле године били против – а то су Ганимете Муслиу, Наит Хасани и Фадил Демаку – постоје и други посланици те странке који су против Специјалног суда. Имена није желела да саопшти.

Муслију је за ТВ Клан Косова рекла да ДПК не сноси одговорност зашто данас није било документације из Брисела о Специјалном суду и да о томе одговор треба да да председништво косовске скупштине.

Одложен протест испред косовске скупштине

Након што су обавештене да је седница одложена, организације произашле из бивше ОВК, које су протестовале испред косовске скупштине тражећи од посланика да не прихвате формирање Специјалног суда, прекинуле су протест. Пред зградом је демонстрирало "око 400 ветерана бивше ОВК", који кажу да "Специјални суд неће Косову донети ништа добро".

Како наводе медији, они су "револтирани зато што домаћи и међународни судови никада нису судили српским злочинима и геноциду над Албанцима на Косову, што међународна заједница путем Унмика и Еулекса подиже политичке оптужнице против бораца ОВК и поводом пресуде против команданата који су се борили за слободу".

Челници косовских институција више пута су указивали на то да је Косово преузело обавезу спровођења одлуке о формирању Специјалног суда за ратне злочине, како би се истражили наводи из извештаја Дика Мартија.

За усвајање уставних измена потребна је двотрећинска већина свих посланика, као и двотрећинска већина посланика из мањинских заједница.

Међународни представници су најавили могућност да ће, у случају да косовска скупштина не усвоји уставне промене и закон о оснивању Специјалног суда, то учинити Савет безбедности УН.

Стојановић: Суд је потребан свима за помирење

Потпредседник косовске владе Бранимир Стојановић изразио је жаљење што је данашња седница косовске скупштине о Специјалном суду отказана. 

"Очигледно је да наши коалициони партнери нису успели да обезбеде довољан број посланика који би то подржали и сада се наставља убеђивање посланика из албанске заједнице да подрже тај закон. Наши посланици су били у скупштини и спремни да о томе гласају. Нажалост, до тога још нисмо стигли", рекао је Стојановић Танјугу.

Рекао је да је, очигледно, албанским политичким лидерима потребно још времена да се усвоје амандмани и створе предуслови за усвајање закона о специјалном суду, као и потом његово формирање.

Суд је, како је подвукао, важан не само за Србе на Косову, већ подједнако и за Албанце.

Стојановић је изразио жаљење што многи то не разумеју, додајући да неће бити могуће да се створи нормално друштво уколико Специјални суд не буде казнио оне који су починили најстрашније злочине.

"То нам је потребно свима за помирење, стварање предуслова за нормалан живот", подвукао је Стојановић и додао да, нажалост, неки то виде као претњу.

Нагласио је да не може да се оповргне да су почињени многи злочини, да нису истражени и да починиоци нису кажњени.

"Ми чекамо истину, а посебно породице убијених, несталих и киднапованих. Те породице имају право на истину, на проналажење и кажњавање починилаца", рекао је Стојановић.

Директор Канцеларије за КиM Марко Ђурић поручио је да не сме бити бекства од правде.

"Србија чврсто стоји иза оснивања Специјалног суда. Нема и не сме бити бекства од правде, ратни злочин не застарева. Они који су одговорни треба да буду изведени пред лице правде", рекао је Ђурић у изјави Танјугу.

Истакао је да Србија у политичком смислу подржава сваки корак који нас приближава томе - оснивање Специјалног суда, процесуирање оних који су одговорни за злочине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару