Павел: "Пријатељи Србије" за бржи напредак ка ЕУ

Румунски посланик у Европском парламенту Емилијано Павел, новоизабрани председник неформалне групе у ЕП "Пријатељи Србије",каже да је циљ те групе да се побољшају односи Србије са ЕП у циљу њеног даљег напретка у европским интеграцијама.

Емилијано Павел је рекао да су 26. маја имали припремни састанак у циљу успостављања неформалне групе "Пријатељи Србије" у Европском парламенту, преноси Танјуг.

"Група ће настојати да охрабри посланике ЕП да успостављају пријатељске односе са Србијом и њеним представницима, да подрже демократски развој Србије, политички дијалог, економске, културне и, пре свега, друштвене односе. Сви смо свесни да јачају односи ЕУ-Србија у циљу перспективе Србије да приступи ЕУ", рекао је румунски социјалдемократа.

Према његовим речима, неформална група је формирана 2010. године окупивши 30 посланика Европског парламента из различитих политичких група.

"Желим да прихватим овај изазов током свог посланичког мандата у Европском парламенту и наставићу да водим ову групу заједно са двоје потпредседника групе, Францом Боговичем из посланичке групе ЕПП-а и са Катерином Чиничи из посланичке групе 'С енд Д'. Настојаћемо да одржавамо састанке на свака три месеца, као и ад хок окупљања", додао је Павел.

Званичан почетак рада групе "Пријатељи Србије" предвиђен је за 30. јун, када ће се поводом тог догађаја одржати и изложба фотографија српских уметника, уз подршку мисије Србије при ЕУ.

Павел је уједно изразио задовољство због тога што је подршку групи пружио и амбасадор у Мисији Србије при ЕУ Душко Лопандић.

Водећа улога Србије на Западном Балкану 

"Данас је јасно да је европски пројекат немогуће завршити без Западног Балкана, у којем је улога Србије одувек била значајна и водећа. Србија је земља која је дала висок допринос европској историји и вредностима, и већ се доказала као уважен партнер Европске уније. Зато ми је велика част да будем део велике групе пријатеља Србије", рекао је Павел.

Потпредседник групе "Пријатељи Србије", словеначки посланик Франц Богович, изјавио је у среду да између Србије и Европске уније влада добра клима и да би то требало искористити за отварање првих преговарачких поглавља.

Ову групу, која се састала 26. маја у Бриселу први пут у овом мандату ЕП, чине чланови различитих посланичких група са циљем да се подржи даље ширење ЕУ, нарочито успостављањем јачих веза са Србијом, као најзначајнијом земљом Западног Балкана кандидатом за чланство у ЕУ.

Богович очекује да ће ЕУ повећати претприступну помоћ Србији и на тај начин подстакне структурне реформе које очекују Србију наредних година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи