Лош положај српске мањине у Албанији

Положај Срба у Албанији није добар и права мањина се не поштују, пренели су Танјугу представници Срба у тој земљи. Надају се да ће посета премијера Александра Вучића и његови разговори са албанским политичким врхом допринети побољшању њиховог положаја у Албанији.

Представници Срба састали су се у амбасади Србије у Тирани са премијером Вучићем, првим председником једне српске владе који је посетио Албанију, пренео је Танјуг.

Симо Хајкоја Хајковић, председник православног словенског Удружења Свети Владимир из Скадра, рекао је да је у околини Скандра, где живи много Срба, ситуација релативно мирна, али да они нису задовољни својим положајем, јер немају права која би требало да има једна мањина.

"Немамо школу на нашем језику, немамо наше новине, па чак ни телевизијски дневник на српском", рекао је Симо Хајкоја Хајковић и посебно указао да би било значајно за српску мањину, али и за албанску државу, да се уведе информативна емисија на нашем језику.

Тиме би, како каже Хајковић, Албанија показала да поштује мањине и међународне конвенције о мањинама, које то траже од свих потписница.

То се до сада, међутим, како констатује, није урадило.

Хајковић се нада да ће посета премијера Вучића и разговор са албанским званичницима допринети побољшању положаја Срба у Албанији.

Павле Јакоја Брајовић, председник Удружења српско-црногорске националне мањине "Морача - Розафа" из Скадра, објаснио је да је када је основано то удружење направљен попис српске мањине у Скадру и околини, а онда и у другим местима, где се дошло до бројке од 30.000 Срба и Црногораца, православаца и муслимана, који живе у Албанији.

Рекао је да српска мањина није учествовала у последњем попису који су спровеле албанске власти, јер је у пописном формулару била једна тачка за коју су сматрали да их дискриминише.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 24. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару