Читај ми!

Усвојене измене Закона о приватном обезбеђењу

Скупштина Србије усвојила је измене Закона о приватном обезбеђењу којима је превиђено продужење рока за примену тог закона на 1. јануар 2017, до када мора бити завршена и обука свих службеника приватног обезбеђења.

12.41 - Посланици изгласали измене закона о приватном обезбеђењу и два међународна споразума, чиме је седница завршена.

12.20 - Крај расправе о амандманима, почело гласање. 

10.40 - Полемика министра Небојше Стефановића и посланика ДС-а Драгана Шутановца о хапшењу Дарка Шарића и јавном дугу Србије.

10.05 - Почела расправа о појединостима на Закон о приватном обезбеђењу. 

Примена закона требало је да почне 5. јуна ове године.

Изменама и допунама Закона је утврђено и да се за издавање легитимација за службенике приватног обезбеђења наплаћује такса чију висину одређује министар унутрашњих послова.

У Закону је наведено да су средства од таксе приходи буџета Србије и да се уплаћују на рачун прописан за уплату јавних прихода.

Раније данас Одбор за одбрану и унутрашње послове прихватио је амандман којим се одлаже примена тог закона за 1. јануар 2017. године.

Скупштина је усвојила је и Протокол број 15 којим се мења Конвенција за заштиту људских права и основних слобода и Споразум влада Србије и Русије о узајамној заштити тајних података, као и Споразум влада Србије и Албаније о узајамном признавању возачких дозвола.

Током расправе о амандманима посланик Социјалдемократске странке Марко Ђуришић рекао је да се предложеним законским решењима уводи такса за фирме које се баве приватним обезбеђењем, али да то није у складу са економском политиком Владе Србије.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је одговорио да то није тачно, јер се не уводи никакав парафискални намет, већ да је реч о наплати трошкова за издавање докумената, односно накнаде за јавну услугу.

Као што често бива, скренуло се са теме расправе, па су посланик ДС-а Драган Шутановац и министар Небојша Стефановић полемисали о томе која је власт заслужна за хапшење нарко-боса Дарка Шарића.

Шутановац је рекао да је тачно да се Шарић предао влади СНС-а, али да је потерница за њим била расписана још раније.

Стефановић му је узвратио да је Шарић инвестирао у земљу у време владе ДС, те да га је актуелна власт привела и да је сада у току његово суђење.

"Видим да неке посланике ужасно нервира прича о Шарићу, не знам зашто. Чињеница је да је Шарић куповао зграде, земљиште, компаније у време од 2008. до 2012. Од 2012. није ништа куповао. Чињеница је и да је, када је око њега затворен обруч и када је постало јасно да више нема никакву шансу за скривање, приведен и да се појавио на суђењу", поручио је министар унутрашњих послова.

На опаску Шутановца да је ухапшен један од посланика СНС због малверзација у једној од банака, Стефановић је рекао да је то доказ да актуелна власт починиоце кривичних дела не дели по партијској припадности, али и да Развојну банку Војводине није водио посланик СНС-а.

Стефановић одбацио је као нетачне наводе Шутановца који је рекао да је тренутна задуженост Србије 25,4 милијарде динара.

"То није тачно", рекао је Стефановић и додао да о томе колико је за време владе ДС све било дивно и фантастично говори 400.000 људи који су остали без радних места и инвеститори који су отишли из земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи