Читај ми!

Oдложена примена Закона о приватном обезбеђењу

Одбор Скупштине Србије за одбрану и унутрашње послове прихватио је амандман на предложене допуне Закона о приватном обезбеђењу којима је превиђено да рок за примену тог закона буде продужен на 1. јануар 2017. године.

Примена закона требала је да почне 5. јуна ове године, а допунама је предложено да се рок помери за 1. јануар 2016. године, преноси Бета.

Међутим, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је током скупштинске расправе да ће се размотрити и сугестије о још дужем продужењу рока.

Посланик Социјалдемократске странке Марко Ђуришић на седници Одбора упитао је "каква је сад то математика урађена, различита од оне у образложењу закона где је писало да све може да се заврши до 1. јануара 2016. године".

"Закон је предвидео рок од 18 месеци за то. Чули смо у расправи од министра да ми нисмо пробили рок. Тај рок истиче 5. јуна. Оно што министар никако није хтео да каже јесте зашто је пробијен рок за доношење подзаконских докумената. За 17 месеци Министарство није донело сва подзаконска акта. Треба још један. Сад је Влада дошла са предлогом да се тај рок помери на 1. јануар 2017. године", казао је Ђуришић.

Ђуришић је затражио образложење зашто је баш усвојен амандман да рок буде продужен до 1. јануар 2017. године, а не неки други амандмани којима је такође било предвиђено продужење рока.

"Не бих волео да помислим да је чиста политичка симпатија или несимпатија према предлагачима амандмана одлучила о томе који ће амандман бити прихваћен", рекао је Ђуришић.

Представник МУП-а Милорад Тодоровић рекао је да је Министарство извело рачуницу "не рачунајући део фирми које треба да се баве обуком а које су сада у фази апликације за добијање сагласности".

"Рок од 1. јануара 2016. је дат са те рачунице... Продужавање рока је негде у току скупштинске расправе сазрело. Чули сте министра да поступак акредитације и давање лиценци припадницима приватне безбедности и фирмама које се баве тиме није више у рукама МУП-а, него у у њиховим рукам", казао је Тодоровић.

Он је рекао да се прихватају амандмани који могу да "релаксирају стање у друштву".

Одбор је прихватио и амандман да измене закона ступају на снагу осам дана по објављивању у Службеном гласнику, а не сутрадан како је првобитно предвиђено.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи