Читај ми!

Вучић предао Хану акционе планове за поглавља 23 и 24, одлука на Бриселу

Нема примедаба ЕУ на економске реформе, а што се тиче појединих питања око Косова, остало је да се реши питање Заједнице српских општина, рекао је премијер Србије Александар Вучић након састанка са европским комесаром Јоханесом Ханом. Апсолутно је важно да наставимо дијалог Београда и Приштине и апсолутно је важно имати конкретне резултате, поручује Хан. Вучић је Хану уручио акционе планове за поглавља 23 и 24.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је чланство у Европској унији стратешки циљ Србије и да се нада да ће најкасније у септембру бити отворена прва преговарачка поглавља, али да је та одлука на Бриселу.

"Не бих лицитирао о томе када ће бити отворена прва поглавља, данас сам рекао да очекујем у јуну, најкасније у септембру, али од нас мало тога зависи, то је питање за земље чланице ЕУ и за Брисел, на које они морају да дају одговор", поручио је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са европским комесаром Јоханесом Ханом.

Рекао је да Србија никога ни за шта неће молити, да она има свој стратешки циљ, али да је обавеза српске владе да поштује достојанство српског народа.

"Зато ћемо одговорним радом покушати да добијемо поверење бриселских институција и земаља чланица", рекао је премијер Србије.

Вучић је рекао да ће српска страна учинити све да се реши питање српске заједнице на КиМ како би се српском народу обезбедила јаснија будућност.

Премијер је подсетио да је Влада Србије много урадила на економском плану и да јој у том сегменту нико не може ништа замерити, али и да је осигурала политичку стабилност у региону, наставила дијалог са Приштином, завршила скрининг процесе са добрим резултатима.  

"Нема примедаба на економске реформе, а што се тиче појединих питања око Косова, остала је да се реши једна важна ствар која није била кривица и одговорност Србије, а то је питање ЗСО", рекао је Вучић.

Премијер је истакао да је у досадашњем дијалогу Београд у последњих неколико месеци, због благодети целе Србије, потписао споразум о правосуђу, донео имплементациони план о правосуђу, постигао договор о цивилној заштити, договор о општинским буџетима, да су се Срби вратили у косовски парламент и владу, "иако су били протерани оданде само зато што су ствари назвали правим именом".

"То су ствари које смо ми урадили, не постоји више прича о тзв. алтернативним путевима, сада отварамо нове прелазе у договору са Албанцима", навео је Вучић.

Премијер је указао и да је Србија увек желела да разговара о српској заједници јер је то, како је рекао, питање права нашег народа на КиМ.

"Неко други није желео да разговара и вероватно због тога плаћамо цену. Ми хоћемо да наставимо да радимо свој посао, надам се да ће Европа то поштовати", прецизирао је премијер.

Вучић је рекао да је од 15 тачака Бриселског споразума Београд испунио све што је до њега, а да шест тачака које се тичу српске заједнице нису испуњене.

Премијер је рекао да ће 18. маја на састанку Пријатеља Србије у Бриселу додатно образложити позиције наше земље.

Како је додао, Србија ће наставити да води политику разумевања с циљем да се избегне било каква нестабилност.

"И верујем да ћемо моћи да будемо и да останемо стуб стабилности као што је то био случај и до сада. Господину Хану још једном захваљујем на озбиљном приступу и фер и коректном односу према Србији. Ви знате да ја то не изговарам увек и да се трудим да будем објективан", рекао је Вучић. 

Хан уверен да је Влада посвећена путу у ЕУ

Хан је изјавио да је важно постићи напредак у дијалогу Београда и Приштине и да, уколико тога буде, није невероватно да се може почети са отварањем преговарачких поглавља ове године.

Комесар је уверен да је приступање ЕУ кључни стратешки циљ Владе и да је она томе апсолутно посвећена.

Хан је рекао да је разговарао и са земљама чланицама како се могу остварити циљеви, да има и даље неких питања и услова, али да је убеђен да они могу бити превазиђени и испуњени.

"Апсолутно је важно да наставимо дијалог Београда и Приштине и апсолутно је важно имати конкретне резултате. Уколико то буде случај, мислим да није немогућ почетак отварања поглавља ове године", рекао је Хан.

Како је објаснио, постоји заједничко опредељење у државама чланицама ЕУ да се прво почне са поглављима у вези са владавином права, односно поглављима 23 и 24, и назначио да је видљиво да постоји јасна веза између владавине права и привлачности земље за инвестиције.

"И даље постоји доста потенцијала... прилично сам сигуран да оно што предузимају Влада и парламент може допринети привлачењу инвеститора", рекао је Хан.

"Предстоји дуг пут, али мислим да, уколико сви будемо посвећени, можемо имати успешан заједнички пут", рекао је Хан.

Комесар је, на питање Танјуга да ли је са српским премијером Александром Вучићем разговарао о заштитнику грађана, одговорио потврдно.

"Разговарали смо, али пре свега бих хтео да кажем да омбудсмани постоје у свим нашим земљама, у мојој их има чак троје. Веома је важно поштовати позицију омбудсмана, није увек по вољи шта он говори, али важно је раздвојити Канцеларију и појединачне разговоре", рекао је Хан.

Додао је и да је важно да се поштује институција, али и појединци.

Вучић је уручио Хану акционе планове за поглавља 23 и 24.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи