Читај ми!

СДС тражи истрагу против Гашића

Заменик шефа посланичке групе Социјалдемократске странке Јанко Веселиновић затражио је од јавног тужилаштва да истражи да ли је министар одбране Братислав Гашић извршио кривично дело понашајући се неприкладно током састанка заштитника грађана Саше Јанковића и директора ВБА Петра Цветковића.

Заменик шефа посланичке групе Социјалдемократске странке Јанко Веселиновић је новинарима у Скупштини Србије рекао да се из саопштења заштитника грађана види да је министар увредама приморао Сашу Јанковића да напусти састанак са директором ВБА који је до доласка Гашића сарађивао са омбудсманом, преноси Бета.

"Гашић је дошао на састанак иако му то није радно место и иако није имао шта да тражи ту за време контроле и грубо је спречио заштитника да обави свој посао. Тражимо од јавног тужилаштва да испита да ли је том приликом учињено кривично дело", рекао је Веселиновић.

Истакао је да треба да се испита да ли је повређен члан Кривичног законика који каже да ће онај ко силом или претњом спречи службено лице приликом службене радње бити кажњен од три месеца до три године затвора.

"Ако учинилац увреди или злостави, а министар је вређао и злостављао заштиника, казниће се од шест месеци до пет година затвора", додао је Веселиновић.

Како је навео, СДС тражи да Тужилаштво провери да ли је можда учињен и трећи, најтежи облик киривичног дела - спречавање откривања другог кривичног дела.

Веселиновић је истакао да не очекује од премијера да смени Гашића јер то није учинио ни до сада када је кршио закон, већ да СДС тражи у овом случају хитну истрагу да ли је извршено кривично дело.

Посланик Демократске странке Борислав Стефановић рекао је да ДС, која је раније данас затражила смену Гашића, подржава иницијативу СДС-а јер сматра да је Гашић прекорачио своја овлашћења.

"Захтевамо да министар одбране омогући заштитнику да ради свој посао, да се ово поново не заврши на још једном непристојном и бахатом понашању Гашића. Зато тражимо да што пре поднесе оставку или буде смењен", рекао је Стефановић.

Канцеларија омбудсмана синоћ је саопштила да је министар одбране Братислав Гашић приморао Јанковића да прекине контролну посету ВБА, притом се користећи непримереним понашањем и најприземнијим неистинитим опаскама, а данас је директор ВБА Петар Цветковић рекао да у току посете заштитнику грађана Саши Јанковићу ни у једном моменту није изречена било каква увреда или провокација.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи