Читај ми!

Израел и Србија "суседи у срцу"

Директор Канцеларије Владе за Косово и Метохију Марко Ђурић и министар спорта и омладине Вања Удовичић угостили су делегацију будућих дипломата, средњошколце из Израела, а поручено је да Израел и Србија нису суседи на мапи, али да су суседи у срцу.

Амбасадор Израела Јосеф Леви рекао је да је око 40 средњошколаца из две израелске школе први пут у Србији, да су на дипломатском курсу и да уче о уобичајеним изазовима са којима се свакодневно сусрећу Израелци и Срби, преноси Танјуг.

Леви је нагласио да су прве импресије будућих израелских дипломата о Србији позитивне,да су сви веома пријатељски настројени и срдачни, што је, како је рекао, лепо изненађење за њих.

"Они ће сада имати одличну лекцију и информације од господина Ђурића о отвореним хоризонтима, пријатељству, солидарности, које су осетили чим су дошли у Србију и то је лекција коју ће понети са собом у будућност, да ми нисмо суседи на мапи, али смо суседи у срцу", рекао је Леви.

Каже да је Србија прелепа земља са лепом будућношћу и сјајним народом.

"И када млади људи дођу и спознају ту Србију, они ће носити ту спознају и љубав дубоко у својим срцима заувек, и то је верујем, наше највеће достигнуће", истакао је израелски амбасадор.

Директор Канцеларије Владе за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да су Израел и Србија повезани нераскидивим везама, заједничким страдањем, заједничком прошлошћу, али како је рекао, жеља је да Израел и Србија буду повезани и заједничком будућношћу.

Према његовима речима, зато је важно што је данас у прилици да угости велику групу деце и будућих лидера из Израела, да са њима подели искуства, кроз шта Србија све пролази као земља, а и да им се покажу неке од лепота главног града.

"Надам се да ће ови млади амбасадори Израела у будућности бити онакви пријатељи Србије какви су били њихови очеви и дедови и да ће неговати ону врсту пријатељства и односа, да данас са правом можемо да кажемо да су Израел и Србија међу најближим земљама", рекао је Ђурић, који се израелским средњошколцима на почетку састанка обратио на хебрејском.

Средњошколци из Израела у седмодневној су посети Србији и враћају се вечерас, а посетили су израелску амбасаду, Министарство спољних послова, парламент, школе у Новом Саду и Београду, јеврејску заједницу, Старо Сајмиште, где су обавили посебну церемонију у част жртава холокауста у Србији и Титов музеј- Музеј историје Југославије.

Шеф делегације средњошколаца амбасадор Јицак Елдан рекао је да су будуће израелске дипломате доста научиле о Србији, економији, политици и да им се највише допао "Титов музеј".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи