Читај ми!

Хан: Цео Балкан у ЕУ

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан очекује да ће Србија до краја године отворити прва поглавља у преговорима о проширењу. Макалистер: Српски тим обавио одличан посао, на реду су поглавља.

Отварајући свечану конференцију поводом Дана регионалне сарадње у Бриселу, Јоханес Хан је рекао да, без обзира на изјаву председника Европске комисије Жан-Клода Јункера, да у наредних пет година неће бити проширења, Комисија и све остале институције ЕУ желе цео Западни Балкан унутар Уније, преноси Танјуг.

Говорећи о Србији, Хан је нагласио да се залаже за што скорије отварање првих преговарачких поглавља и да се труди да убеди земље чланице да ће тако најбоље подстаћи унутрашње реформе и процес нормализације односа Београда и Приштине.

"Да би се поглавља отворила, потребно је да свако да свој допринос", рекао је Хан и подсетио да Србија тек треба да повуче потезе који су у вези са владавином права и спровођењем договора из дијалога о нормализацији.

Комесар је посебно похвалио професионалност и прегнуће преговарачког тима Тање Мишчевић, који је у марту успешно окончао технички захтеван процес скрининга.

"Уколико се до јуна испуне услови за отварање поглавља 35, које је у вези са процесом нормализације, уверен сам да ће прва поглавља бити отворена пре краја године", рекао је Хан.

Када је реч о Косову, Хан је подсетио да је ЕК недавно усвојила Споразум о стабилизацији и придруживању са Косовом, који ће бити потписан у јуну, а требало би да почне да се примењује од идуће године.

"То је први уговорни документ између Косова и ЕУ", додао је Хан.

Комесар је изразио забринутост због политичке кризе у Македонији и позвао тамошње лидере да успоставе национални дијалог.

Истовремено, он је похвалио напредак који је постигла Црна Гора, као и декларацију политичких лидера у БиХ којом се обавезују на појачане напоре у реформама.

Комесар Хан ће сутра допутовати у једнодневну посету Србији, током које ће разговарати са државним врхом и посетити Обреновац, који је прошле године био тешко погођен поплавама. 

Макалистер: Србија је напредовала у евроинтеграцијама

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Макалистер изјавио је да би Европски савет морао да призна напредак Србије у европским интеграцијама и што пре наложи отварање првих преговарачких поглавља.

"Технички процес скрининга је завршен, српски преговарачки тим је обавио одличан посао, а сада је на Савету ЕУ да одобри отварање поглавља", рекао је Макалистер током свечане конференције поводом Дана регионалне сарадње у Бриселу.

Макалистер је указао да одлука о отварању поглавља није ни на њему, ни на Европском парламенту, него на 28 земаља чланица ЕУ које чине Европски савет.

"Сматрам да би Савет морао да уважи напредак који је Србија постигла и да што пре да зелено светло за отварање поглавља", рекао је Макалистер.

Данашњем скупу у Бриселу, који су организовали Савет за регионалну сарадњу и Балкански фонд за демократију присуствовао је велики број политичких лидера из региона, функционера ЕУ и експерата.

Генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић истакао је у уводном излагању и расправи да су политичка и економска мерила за чланство у ЕУ битна. Поред тога, данас објављена анализа Савета Балкански барометар показала је да пословни кругови и грађани региона виде како би се могло изаћи из дуге кризе, а ту су умногоме указали и на лоше управљање пословима влада и држава, додао је Свилановић.

Шеф албанске дипломатије Дитмир Бушати се на скупу заложио за регионалну сарадњу на Западном Балкану и оценио да се то подручје суочава с озбиљним геополитичким изазовима, те да све земље региона треба да уђу у ЕУ и НАТО.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи