Усвојен закон о инспекцијском надзору

Посланици Скупштине Србије усвојили су Закон о инспекцијском надзору, који ће, верују у Влади Србије, радикално смањити простор за корупцију и сиву економију.

16.07 - Завршена трећа седница пролећног заседања Скупштине Србије. 

16.04 - Изабрано 18 судија који се први пут бирају на ту функцију.

15.45 - Усвојен Закон о инспекцијском надзору. 

15.30 - Посланици гласају о поднетим амандманима. 

15.10 - Завршена расправа о амандманима на предлог закона. 

15.07 - Расправа Нове странке и СНС-а у вези са јединицама за испоруку резултата, као што су "деливери јунитс".

13.30 - Ради се на доношењу закона који ће позабавити решавањем проблема пробијања рокова и ћутања администрације, каже Удовички.

10.05 - Посланици почели разматрање амандмана на предложени закон. 

Законом, који је подржало 150 посланика, утврђено је да ће процена ризика бити окосница планирања и обављања инспекцијског надзора, а представља комбинацију вероватноће настанка штетних последица.

Предвиђена је координација инспекцијског надзора и међусобна сарадња инспекција, као и сарадња инспекција и других државних органа и субјеката из приватног сектора, а то ће бити остварено преко будућег Координационог тела, које ће основати Влада Србије.

Потпредседница владе и министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички поручила је у начелној расправи о законском предлогу да ће његово усвајање радикално смањити простор за корупцију и за сиву економију и битно растеретити трошкове привреде.

Удовички је напоменула да ће то суштински променити начин на који раде све инспекцијске службе у Србији.

Министарка је рекла да се Влада Србије озбиљно ухватила укоштац са решавањем проблема пробијања рокова и ћутања админстрације на захтеве грађана и привреде.

Навела је да се интензивно ради на доношењу новог закона који ће се детаљно позабавити решавањем тог проблема, а који ће бити поднет парламенту у јуну.

"Опште је познато да је питање рокова и ћутања управе када грађанима или привреди нешто треба, једна од рак рана функционисања наше државе и државне управе", истакла је Удовички.

Министарка је додала да ће нови закон о општем управном поступку важити за све управне поступке па и за инспекцијске.

Према њеним речима, примена тог закона вероватно ће бити одложена за годину дана како би се у међувремену припремили ресурсу и спровеле обуке за његову примену.

На предлог закона посланици било је поднето укупно 110 амандмана, од којих је Влада Србије прихватила 38. 

Током расправе о амандманима посланици опозиције су рекли да је предложени закон недовољан за смањење сиве економије и отклањање коруптивности у инспекцијама.

Владајућа већине поручила је да је у питању добар и модеран закон који ће побољшати стање у тој области.

Током расправе поведена је и полемика о јединицама за испоруку резултата, као што су "деливери јунитс". Посланик Нове странке је упитао који је законски оквир за увођење "деливери јунита".

Павићевић је рекао да треба "развејати незнање око једне важне иновације" као што су јединице за испоруку резултата, које се, како је рекао, тичу реформе државне управе.

Навео је да као посланик, те јединице не може да смести ни у један закон који је релевантан и упитао шта је тачно њихов задатак.

"Будући да се од тих јединица за испоруку резултата сада много очекује, нико не зна шта су, ко је тамо, ко је то формирао. Да ли је то под вашом контролом", питао је Павићевић министарку Кори Удовички.

Шеф посланичке групе СНС-а Зоран Бабић поручио је Павићевићу да не препознаје реч "резултат", а да баш резултат одваја актуелну од претходних влада.

"Ову скупштину интересује резултат. Неразумевањем потребе за резултатима показујете однос и према грађанима Србије", рекао је Бабић.

Током расправе се полемисало и о Економском кокусу, чији је амандман прихваћен, због чега је заменик шефа посланичке групе СДС-а Јанко Веселиновић упитао да ли је то посланичко тело засновано на Пословнику или нека интересна организација.

Потпредседник парламента Владимир Маринковић објаснио је да је у том телу и посланик СДС-а, наводећи да у парламенту делују и друге неформалне групе попут "Зелени посланици" и Женска парламентарна мрежа.

Веселиновић је негодовао што кључни амандмани те странке нису усвојени, наводећи да је закон лош и да грађани од њега неће имати користи.

Посланици су се на данашњој сединици изјаснили и о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, који је поднео Високи савет судства. Изабрано је 18 судија и то за основне судове у Новом Саду, Нишу и Сјеници.

На седници је усвојено и аутентично тумачење једне од одредби Закона о основама система образовања и васпитања, које је тражила група од 15 посланка, који су указали да постоји недоумица о томе да ли се звање "наставник" односи само на запослене у установама предшколског, основног и средњег образовања, или и на наставно особље високошколских установа.

Усвајањем тумачења завршена је трећа седница пролећног заседања, коју су посланици започели 2. априла.

Већ за сутра је заказана нова седница, на којој ће као прву тачку дневног реда разматрати измене Закона о заштити становништва од заразних болести, које предвиђају обавезну вакцинацију, за коју није потребан писани пристанак пацијента, односно законског заступника детета.

На дневном реду те седнице је и потврђивање споразума Србије са Канадом, Јерменијом, Грузијом и Украјином у разним областима, као и предлог одлуке о избору судије који се први пут бира на судијску функцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи