Читај ми!

Уговор и протест због Ски-центра Брезовица

Косовска влада и француски конзорцијум "МДП консалтинг" потписали су у Приштини уговор о развоју туристичког центра Брезовица вредан 409 милиона евра. Због тога су у Штрпцу протестовали запослени у Ски-центру Брезовица. Из Београда поручују да Ски-центар има власника и да сваки потез мора да буде у договору с њим.

За развој туристичког центра Брезовица француско-андорска компанија обавезала се да ће у прве три године уложити више од 150 милиона евра. У косовској влади очекују да Брезовица постане међународни туристички центар.

Косовска министарка трговине и индустрије Хикмете Бајрами рекла је да очекује отварање 4.000 радних места. "Оно што је за нас битно јесте да ће реализацијом тог пројекта бити послата порука за слободним инвестирањем на Косову", навела је Бајрамијева.

План је да се сруши постојећи ски-центар и изгради нови. Са тим се житељи Штрпца, углавном српске националности, не слажу. Због тога су испред седишта локалне самоуправе протестовали радници Ски-центра Брезовица. Сумњају у кредибилитет француске компаније.

Радник Ски-центра Зоран Бошкоћевић рекао је да су 60 година градили тај Инекс и сада се неко појавио да све то отме, преузме, распрода и 200 породица остане без егзистенције, односно средстава за живот.

На седници Скупштине Општине Штрпце разматрано је потписивање уговора с француским конзорцијумом. Први човек Општине каже да ће, приликом запошљавања, мештани имати предност.

Председник Општине Штрпце Братислав Николић каже да то није готов пројекат и да то није завршена ствар.

"Француски конзорцијум има 180 дана да направи мастер план – како они виде Брезовицу, и оно што је најбитније за нас као људе који живимо овде и мене као градоначелника је да ли они имају новца", рекао је Николић.

Косовски министар за локалну самоуправу Љубомир Марић каже да оно што и даље мучи све њих и за шта су забринути је постојећи Ски-центар Брезовица.

"Дакле нема сагласности да тај Ски-центар Брезовица треба да се руши и начин на који би се решавало питање постојећег ски-центра мора да задовољи и питање својине", рекао је Марић.

Потпредседник косовске владе Бранимир Стојановић рекао је да према ономе што се чуло до сада постоје добре назнаке, али постоје озбиљни недостаци који треба да се отклоне у наредном периоду.

Ски-центар Брезовица је у власништву "Скијалишта Србије".

"Брезовица је планина која има свог власника, тај власник је 'Инекс интерекспорт', односно Јавно предузеће 'Скијалишта Србије', и онај ко жели да улаже, а ми нисмо против улагања, треба да се договори са онима који су стварни власници Брезовице и са грађанима Штрпца", рекао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Објекти и жичаре Ски-центра Брезовица нису у функцији као некада, али нису ни за рушење, као што намерава да уради француски конзорцијум. Ако успеју да убеде житеље Штрпца, прве радове планирају за пролеће следеће године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи