Читај ми!

Србија и БиХ за бржи пут у ЕУ

Србија и Босна и Херцеговина желе искрене добросуседске односе уз јачање економске сарадње и решавање отворених питања дијалогом, на заједничком путу ка ЕУ, сагласили су се шефови дипломатије Србије и Бих Ивица Дачић и Игор Црнадак. Србија подржава напредак БиХ, поручио председник Николић после састанка са Црнадаком

Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са Црнадаком рекао да Србија сматра БиХ једним од најважнијих партнера и њена стабилност је од великог значаја за регион.

Србија, истакао је Дачић, жели искрену и добронамерну сарадњу са БиХ, као и развој и напредак у европским интеграцијама те земље.

"Има и отворених питања из прошлости, а њих, као и све друге цивилизоване државе, треба да решавамо дијалогом", указао је шеф српске дипломатије, додавши да треба да гледамо и у будућност јер је, како је истакао, и Србији и БиХ место у ЕУ.

Он је уверен да би чланство у ЕУ умногоме допринело стабилности целог региона и, у том контексту, поздравио одлуку о одблокирању Споразума о стабилизацији и придруживању са БиХ.

"Кад је реч о будућности БиХ, Србија подржава све оно о чему се договоре народи и ентитети БиХ", истакао је Дачић. Указао је да имамо много заједничких интереса, укључујући предлоге за заједничко пословање и пројекте за заједнички наступ на трећим тржиштима.

Дачић је оценио као добру економску сарадњу Србије и БиХ која је, према подацима којима Србија располаже, прошле године износила 1,4 милијарде евра, али је истакао да би могла да буде и још боља.

Црнадак, који је у првој званичној посети Србији на дужности шефа дипломатије, рекао је да је циљ посете да се покаже опредељеност БиХ за максималну добросуседску сарадњу и развој односа са Србијом. "Наши билатерални односи су добри, а моја је жеља да у наредним месецима и годинама буду још бољи", истакао је Црнадак.

Црнадак је најавио да ће у троуглу Србија-Хрватска-БиХ покушати да изгради што боље односе како би то био темељ стабилности овог дела Европе.

"Србија је један од најважнијих инвеститора у БиХ, где 18 одсто свих инвестиција долази из Србије", нагласио је он и најавио да је договорено улагање напора у интензивирање економске сарадње.

Он је рекао да се разговара о заједничкој седници Владе Србије и Савета министара БиХ, као и о отвореним питањима, а да је у плану и свеобухватан споразум о евроинтеграцијама, ради убрзавања тог пута.

Црнадак је најавио да БиХ 19. маја преузима председавање Саветом Европе и изразио жељу да Србија, као председавајућа ОЕБС-у, и БиХ буду у позицији да заједно воде две важне организације. Додао је и да ће, након што је досадашњи амбасадор БиХ у Београду поднео оставку, ускоро бити именован нови амбасадор који ће, како је прецизирао, поново бити из Републике Српске.

На питање новинара да ли је званична позиција Владе БиХ да се чланство Бих у НАТО везује за чланство Србије у Алијанси, Црнадак је рекао да је позиција БиХ пре свега да та два питања треба одвојити, додавши да је став који долази из РС везан за позицију Србије и да се рефлектовао на став БиХ.

"Једно је питање сарадње са НАТО, која је добра и око које немамо дилема, а друго је питање чланства, о којем тренутно не постоји сагласност у БиХ", рекао је он.

Упитан да прокоментарише најаву председника РС Милорада Додика да ће за 10 дана објавити резолуцију о самосталности, шеф дипломатије БиХ је рекао да тај документ није видео, те да треба сачекати са оценом.

Са Црнадаком је разговарао и председник Србије Томислав Николић. У разговору са шефом дипломатије Босне и Херцеговине Николић је рекао да Србија подржава напредак БиХ и да јој жели сваки успех, али да подржава и право грађана Босне и Херцеговине да живе онако како сами одлуче.

Председник Србије Томислав Николић нагласио је да је обавеза и право Србије као гаранта Дејтонског споразума, да брине о напретку Републике Српске, али да је заинтересована и потпуно отворена за пуну сарадњу са целом Босном и Херцеговином, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Републике, преноси Танјуг.

Председник Николић је истакао да су привредне везе између Србије и Босне и Херцеговине добре, али да још има простора за њихово унапређење.

Министар Црнадак је истакао да сарадњу Босне и Херцеговине са Србијом схвата као један од кључних инструмената стабилности у региону.

Црнадак је посебну пажњу скренуо на решеност да се сарадња између Србије и Босне и Херцеговине стави у функцију бољег живота грађана обе државе, захваливши Србији на помоћи да заживи нова европска иницијатива која има тежиште на реформама и животним питањима грађана, наведено је у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи