Читај ми!

Етничко чишћење иза комуналне маске

Општинске власти у Вучитрну недавно су срушиле две куће у власништву Срба и једну оштетиле. Власници кућа кажу да нису претходно обавештени, да нису дали сагласност и да је реч о системском прогону Срба из тог града, а не о комуналним проблемима.

Почело је у Ђаковици, а наставља се у Вучитрну. Кућа Драгише Мурганића је порушена до темеља, а до његове, и кућа породице Сталетовић.

"Са мном заиста нико није контактирао и поред тога што пола града, пола општине зна ко сам, шта сам, где радим и на чије име је ово све", каже Драгиша Мурганић, власник куће у Вучитрну.

Драгиша Мурганић живи 12 километара од Вучитрна, у Косовској Митровици. Његова и кућа Сталетовића порушене су јер су, наводи се у решењу, загађивале животну средину и представљале физичку опасност за пешаке.

О рушењу није био обавештен ни једини српски одборник у Вучитрну.

Одборник Српске у СО Вучитрн Зоран Ракић каже да су им рекли да власнике парцела нису обавестили о рушењу, због непознавања адресе. "То је њихов изговор", каже Ракић.

Власници порушених кућа указују на то да општинске власти толеришу бесправно коришћење њихове имовине. На плацу Сталетовића општинска управа није уклонила сервис за прање возила, за који власник Албанац нема дозволу носиоца власничког права.

У другом делу Вучитрна, да би изградила тротоар, општинска власт је преполовила кућу породице Кошановић.

"Срушили су ми 24 метра зида око куће, срушили су ми купатило, подрум, два одељења. И сад због тротоара срушили су ми кућу без икаквог упозорења", рекао је Љубиша Кошановић.

Са проблемом расељених Срба из Вучитрна упозната је и Канцеларија за Косово и Метохију. Кажу да је реч о шиканирању, етничкој злоупотреби институција и заклањању иза грађевинских прописа.

"Ми очекујемо најодлучнију реакцију међународне заједнице на деловање локалне самоуправе, које је, очито, уперено против интереса грађана српске националности у Вучитрну. Сматрамо да и српски представници у покрајинским институцијама треба то питање неодложно да подигну на највиши ниво", каже Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ.

И то није све, јер општинске власти у Вучитрну желе да проширивањем улица у граду уклоне и један део оградног зида дворишта православне Цркве Светог Илије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи