Читај ми!

Дачић у Њујорку са Баном и шефовима дипломатија

Председавајући ОЕБС-а и министар спољних послова Ивица Дачић састао се у Њујорку, где учествује у активностима Уједињених нација, са министрима спољних послова најзначајнијих земаља, укључујући и шефа дипломатије Кине Ванг Јиа који је овог месеца председавајући Савета безбедности УН.

"Разговарали смо о билатералним односима Србије и Кине и још једном изразили задовољство и подсетили се нашег самита који је одржан у децембру у Београду, а истакли смо и наше заједничко опредељење за развијање наших билатералних односа и изградњу инфраструктурних пројеката", изјавио је Дачић након јучерашњег састанка, преноси Танјуг.

Према његовим речима, кинески шеф дипломатије га је информисао о разговору који је кинески премијер имао са грчким премијером у циљу решавања питања која су битна за те инфраструктурне пројекте, нарочито за пругу Будимпешта - Београд - Грчка, укључујући и грчку луку Пиреј.

"Разговарали смо и о економској сарадњи између Кине и Србије, која је практично дефинисана на састанку наших премијера у децембру прошле године", истакао је српски шеф дипломатије.

Дачић је рекао да га је кинески министар спољних послова позвао да посети Кину ове године и додао да ће та сарадња бити настављена на разним другим мултилатералним скуповима као што су скупови у УН.

У својству председавајућег ОЕБС-а, Дачић се, како је рекао, јуче састао и са генералним секретаром УН Бан Кимуном, кога је информисао о мисији ОЕБС-а у Украјини, као и о ономе о чему ће говорити на седници СБ УН о сарадњи УН, које славе 70 година постојања, и ОЕБС-а, који слави 40 година постојања.

"ОЕБС као регионална организација има веома значајну улогу у читавом систему светског мира", нагласио је Дачић.

Дачић је са Баном разговарао и о ситуацији о Украјини, што је, како је навео, била и тема његових јучерашњих разговора са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом и са украјинским шефом дипломатије Павелом Климкином.

"Разговарали смо уочи министарског састанка 'Нормандијске четворке' на којем ће сутра, у моје име и у име ОЕБС-а, учествовати Хајди Таљавини, мој лични представник, и шеф специјалне посматрачке мисије у Украјини, амбасадор Апакан, са жељом да мисија ОЕБС-а добије што више овлашћења како би могла да има утицаја на терену", истакао је Дачић.

Дачић се у Њујорку, такође, састао са министрима спољних послова земаља које су сада чланице СБ УН, као што је Нигерија.

"За нас је Нигерија важна зато што нас везује традиционално пријатељство, а осим тога, та земља није признала једнострано проглашену независност Косова", истакао је Дачић и додао да је позвао министра спољних послова Нигерије да дође у посету Београду.

Дачић се, како је изјавио, јуче састао и са министарком спољних послова Венецуеле.

"Имајући у виду да је Венецуела сада чланица СБ УН, веома нам је значајна позиција те земље и развој пријатељских односа са њом", рекао је Дачић.

У оквиру билатералних састанака, он је разговарао и са министром спољних послова Малезије, земље са којом је, подсетио је Дачић, дошло до застоја у билатералним односима будући да је она признала једнострано проглашену независност Косова.

"Међутим, имајући у виду величину те државе и њено овогодишње председавање АСЕАН-ом, што је за Србију значајно, јер жели да оствари економске везе са азијским земљама, договорили смо се да почнемо да полако развијамо наше односе као што су били пре него што су они признали једнострани акт проглашења независности Косова", навео је Дачић.

Дачић је најавио да ће данас учествовати на седници СБ УН која ће бити посвећена активностима ОЕБС, а сутра ће говорити у Вашингтону у америчком Конгресу на Хелсиншком одбору о приоритетима српског председавања, док ће у четвртак разговарати са америчким државним секретаром Џоном Керијем.

Дачић је јуче, на отвореној дебати СБ УН, под називом "Осврт на историју, потврда снажне посвећености сврси и принципима Повеље УН", изјавио да се Србија залаже за јачање улоге Уједињених нација у очувању мира и безбедности и за поштовање међународног права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи