Читај ми!

Хрватски посланици надјачани у Европском парламенту

Расправа у Спољнополитичком комитету Европског парламента о Резолуцији о Србији, протекла је у знаку полемике посланика из Хрватске са већином осталих чланова Комитета.

Комитет је расправљао о амандманима на Нацрт Резолуције о напретку Србије у европским интеграцијама, који је поднео известилац Дејвид Макалистер.

Хрватски посланици су испољили велико незадовољство што се међу предложеним амандманима нису нашли њихови захтеви да Србија одустане од процесуирања ратних злочина почињених у Хрватској, пронађе све нестале и коригује границу на Дунаву, преноси Танјуг.

"Наш захатев је требало усвојити, јер ако Србија данас суди Хрватима, сутра ће можда судити и грађанима других чланица ЕУ", рекла је Маријана Петир, посланица Хрватске сељачке странке, док је Дубравка Шуица из ХДЗ напоменула да ће Хрватска наставити да инсистира на овим питањима иако се нашла у мањини.

"Наши ставови морају да се уваже, јер Хрватска не пристаје да буде држава другог реда", рекла је Шуица.

Са друге стране, већина посланика, укључујући и известиоца Макалистера, заузела је став да билатералне проблеме које Хрватска има са Србијом треба решавати на билатералном нивоу, а не покушајем да се процес европске интеграције блокира.

"Треба имати исте критеријуме за све кандидате за чланство у ЕУ", рекао је словеначки посланик Лојзе Петерле, који је посебно похвалио Србију због напретка у процесу нормализације односа Београда и Приштине.

Макалистер сматра да се захтеви које су хрватски посланици поставили односе на билатерална питања и да у погледу надлежности за ратне злочине "очигледно постоје различита правна тумачења".

Дебату је поентирао Сајмон Морди, директор у Европској комисијији задужен за питања проширења, који је рекао да Комисија подржава Мекалисетров извештај и да се противи условљавању Србије које су хрватски посланици тражили.

"Наш став је да је питање јурисдикције над ратним злочинима билатерално питања и да би условљавање Србије да промени закон о томе створило лош преседан", истакао је Морди.

Подсетио је да сличне законе о универзалној одговорности за ратне злочине има читав низ чланица Еропске уније и да предожени текст резолуције већ помиње регионално помирење као важан принцип за европске интеграције Србије.

Макалистер је на крају данашње расправе рекао да се залаже да се што скорије отворе поглавља 23 и 24 у процесу придруживања као и поглавље 35 које се тиче Косова.

"Сматрам да предложена резолуција представља добар аргумент да се ова поглавља што пре отворе", поручио је Мекалситер, подсећајући да коначну реч о томе имају земље чланце.

Комитет ће сутра гласати о предложеним амандманима, а финална верзија резолуције биће усвојена у марту, на пленарној седници ЕП у Стразбуру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи