Читај ми!

Посланици о оружју и "Тамарином закону"

Посланици Скупштине Србије расправљали су о више законских предлога, међу којима су и измене Закона о заштити од пожара, односно "Тамарином закону", као и о Предлогу закона о оружју и муницији.

16.50 - Завршена рсправа у начелу, у петак о амандманима.

15.11 - Посланици владајуће коалиције и опозиције подржали усвајање "Тамариног закона".

13.05 -  Циљ "Тамариног закона" је да се обезбеди сигурност и безбедност омладине, каже Бранко Миладиновић, отац Тамаре Миладиновић, која је погинула у пожару у новосадској дискотеци "Контраст" 2012. године.

11.15 - Министар Небојша Стефановић образлагао Предлог закона о оружју и муницији.

10.05 - Почела седница Скупштине на којој посланици распарављају о изменама Закона о заштити од пожара и о Предлогу закона о оружју и муницији.

Посланици владајуће коалиције и опозиције подржали су у расправи усвајање такозваног "Тамариног закона" који треба да повећа безбедност грађана и објеката када је реч о заштити од пожара и тако спречи да се понови страдање младих. Опозиција условљава гласање за Предлог закона о оружју и муницији усвајањем њихових амандмана. 

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић је, образлажући Предлог закона о оружју и муницији у Скупштини, рекао да држава нема адекватну евиденцију када је реч о илегалном оружју и да се процењује да је у оптицају између 200.000 и 900.000 комада. 

"Сама ова разлика у процени показује да постоји много тога што треба да урадимо да бисмо овај проблем решили. Последњих година били смо сведоци више трагичних инцидената у којим је коришћено оружје пре свега у илегалном поседу, а један мањи број у легалном", рекао је Стефановић.

Министар полиције је навео да велика количина илегалног оружја у Србији захтева планске мере и додао да су се у пракси мере легализације оружја показале као најефикасније.

Стефановић је истакао да ће закон омогућити ефикаснију контролу поседовања и промета оружја, чиме ће се спречити његове злоупотребе и побољшати безбедност грађана Србије.

"Друго, савесним и легалним власницима биће омогућено да га несметано поседују и користе у законом дозвољене сврхе лова, спорта, колекционарства и самоодбране", казао је министар полиције.

Стефановић је навео да Закон предвиђа да се здравствена способност особа за држање и ношење оружја доказује приликом подношења захтева, а проверава на пет година. 

На питање посланика ДС-а Драгана Шутановца да ли се размишља о увођењу биометријског оружаног листа и дозволе, министар полиције је одговорио да су предвиђени биометријски документи за држање и ношења оружја.

Министар је прецизирао да ће постојати само једна дозвола за ношење оружја, да ће се у биометријским подацима видети које све оружје легално поседује један грађанин, али да сваки комад оружја неће имати посебну дозволу.

Стефановић је прихватио предлог да се предвиди да се нестанак оружја пријави одмах, али да остаје и прецизирање да се то учини најдаље до 48 сати.

Посланик Демократске странке Драган Шутановац сматра да је Србији потребан ваљан закон о оружју и муницији али замера то што закон не предвиђа довољно озбиљну процедуру за утврђивање порекла оружја.

"Испада да свако може да купи пиштољ, без неких провера порекла и експертизе", каже Шутановац.

Помоћник начелника Управе за управне послове Министарства унутрашњих послова Србије Миљко Симовић је рекао да је 2007. године легализовано 8.000 до 9.000 комада оружја и да је једина успешна легализација била 2003. године у току ванредног стања.

Након распараве о оружју и муницији, посланици расправљају и о изменама Закона о заштити од пожара, односно о "Тамарином закону".

Како се наводи у образложењу "Тамариног закона", изменама тог закона треба да се успостави ефикаснија контрола у области безбедности објеката, првенствено оних у којима се обављају угоститељске делатности, али и оних у којима се окупља већи број људи, што подразумева објекте из области образовања, науке, културе, физичке културе, здравствене заштите.

Потреба за изменом иницирана је након извршене анализе постојећег закона, сугестија и предлога који су доставили родитељи настрадалих у пожару у новосадској дискотеци "Контраст", међу којима је и Тамара Миладиновић.

Бранко Миладиновић, отац Тамаре Миладиновић, изјавио је да је циљ измена Закона о заштити од пожара да се обезбеди сигурност и безбедност омладине.

"Ово је велики дан за садашње и будуће генерације. Захвалан сам Влади и свим посланицима у Скупштини који су једногласни да се Тамарин закон уврсти у фундамент будуће стабилности и безбедности живота садашњих и будућих генерација", рекао је Миладиновић новинарима у Скупштини Србије.

Посланик опозиционе Социјалдемократске странке Јанко Веселиновић изјавио је да ће та странка гласати за такозвани "Тамарин закон", који предвиђа пооштравање стандарда када је у питању противпожарна заштита, али да ће гласати против предлога закона о оружју и муницији.

"Кроз имплементацију тог закона можда су се могла предупредити друга нека дешавања. Када је у питању Закон о оружју и муницији, став наше странке, односно посланичке групе је да је потребно разоружати грађане Србије и да је потребно поставити високе стандарде када је у питању могућност да неко носи оружје и када је у питању контрола нелегалног наоружања", рекао је посланик СДС.

Марија Обрадовић из владајуће Српске напредне странке рекла је да су закони који су на дневном реду "добра и квалитетна решења".

Обрадовићева је рекла да је у предлог измена Закона о заштити од пожара уврштен велики број амандмана, док је током јавне расправе у предлог Закона о оружју и муницији укључен велики број сугестија ловачких и спортских друштава.

Најављући подршку законима, заменик шефа посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић каже да је јасан циљ да постоји што квалитетнији законски оквир који ће помоћи да ниједан млади живот на такав начин не буде угашен.

"Важно је и потребно превентивно деловање, да учинимо све што је у нашој моћи да се овакве трагедије не понављају у будућности", рекао је Милићевић истичући да ће измене Закона о заштити од пожара јасно и прецизно дефинисати одговорност за тај посао.

И посланик Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак поручује да ће та странка гласати за измене Закона о заштити од пожара због тога што је Нови Сад у протеклих седам година два пута био завијен у црно када су у локаллима страдали млади.

"Први пут почиње да се јавља свест у параменту да постоје ствари око којих не би смело да буде никаквих страначких подела", истакао је Чанак. 

На дневном реду су и предлози закона о потврђивању Меморандума о разумевању о институционалном оквиру Иницијативе за превенцију и спремност у случају катастрофа за регион Југоисточне Европе (2013), о потврђивању споразума Србије и Мађарске о сарадњи и узајамној помоћи у случају катастрофа.

Парламентарци ће дебатовати и о споразумима Србије и Румуније о отварању граничних прелаза Јаша Томић - Фењ, Врбица - Валкањ и Наково - Лунга.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи