Читај ми!

ДС: Председник врши притисак на тужиоца

Демократска странка саопштила је да је председник Србије Томислав Николић напустио став о томе да сви државни органи треба да раде свој посао без притисака. Демократе оцењују да председник сам врши притисак на тужиоца за ратне злочине, поводом најаве да ће испитати оптужбе на рачун начелника Генералштаба Љубише Диковића.

"Немогуће је присетити се случаја у новијој европској историји да је председник неке државе притискао тужилаштво на начин на који то данас чини Николић, безмало претећи тужиоцу за ратне злочине говорећи да Владимир Вукчевић 'мало размисли шта то копа по Србији'", тврди ДС у саопштењу поводом Николићевог интервјуа за Политику, преноси Танјуг.

ДС каже да Николић, уместо да поштујући владавину права, грађену упркос великом противљењу и њега лично и политике коју је годинама заступао, заузме став да је свако невин док се не докаже супротно, а да је терет доказивања управо на правосудним органима земље, изабрао да јавно, путем медија, прети Вукчевићу.

"Жалосно је што председник Републике, који је до сада јавно осуђивао политику Владе Србије кад год је она вршила притисак на судове и тужилаштво, напустио став о томе да сви државни органи треба да раде свој посао ослобођено од притисака", додаје се у саопштењу.

ДС као пример наводи да је председник јавно осуђива политику Владе што је експлицитно и потврдио у интервјуу Вечерњим новостима 5. децембра 2014. године када је рекао 'да криминалци морају да иду у затвор, а не непопуларни људи или политички противници'.

Демократе закључују да је Николић изјавом о Вукчевићу показао да "суштински не разуме ни концепт правне државе, ни владавине права, ни процесуирања ратних злочина, а самим тим ни европске вредности за које се, очигледно, само декларативно залаже".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи