Пут амандмана од грађана до Скупштине

Радом парламента задовољна је само петина грађана, показало је недавно истраживање Отвореног парламента. Уз то 62 одсто испитаника сматра да политичари не говоре истину. Исто истраживање показује и да грађани, иако им закон то омогућује, ретко предлажу законе, а још ређе амандмане. Препрека је то што у релативно кратком временском року морате да прикупите чак 30.000 потписа.

Можда мислите да се међу предлагачима амандмана могу бити само народни посланици, али на ту листу можете да уђете и ви, односно скоро сваки грађанин који жели да одлучује о својој судбини. То се, ипак, ретко дешава - признају и сами посланици.

Борислав Стефановић из Демократске странке рекао је да грађани најбоље осећају све проблеме и недостатке прописа са којима живе сваки дан у њиховој, како каже, лошој или никаквој примени.

Према његовим речима, грађани треба да имају потпуно отворена врата парамента и да дају свој допринос кроз амандмански процес.

"Ово је Народна Скупштина, ми смо народни посланици, што значи да је неопходно да се иницијатива подиже на виши ниво", каже председник Административног одбора Зоран Бабић.

Предлог амандмана могу поднети народни посланици, Влада, скупштина аутономне покрајине, Заштитник грађана, Народна банка Србије, али и свако ко прикупи 30.000 потписа бирача.

Уместо да прикупља потписе, портал Пиштаљка потражио је савезнике у парламенту.

"Упутили смо предлог амандмана свим посланичким групама, а неки од посланика су предложили такав текст амандмана на Закон о заштити узбуњивача", рекла је Јелена Стојановић са портала Пиштаљка.

Да бисте пртедложили измене за недељу дана потребно је прикупити потписа колико Рума или Бачка Паланка имају становника. Баш то грађанима, организацијама, па и институцијама је кочница на путу ка парламенту.

Јована Ђурбабић из Отвореног парламента каже да је веома кратак временски рок.

"Било је иницијатва у претходних десетак година које су то успеле и када се то преда парламенту, врло често никада не дође на дневни ред Скупштине, самим тим сте разочарани јер не видите успех у томе што радите", истиче Ђурбабићева. 

Обесхрабреност грађана потврђују и бројке: од 2.717 амандмана поднетих прошле године, само 11 су поднели тзв. остали - сви који не спадају у категорију Влада, посланици или одбори. Назире ли се могућност већег ангажовања грађана?

"Ова криза политичког живота у којој заправо и немате јаку ни институционалну ни ванинституционалну опозицију, вероватно ће код грађана који желе да заступају неке своје интересе пробудити потребу да се отвореније и јасније укључе у политичке процесе", рекао је аналитичар Дејан Вук Станковић.

Грађани се, нажалост, у политичке процесе најчешће укључују после трагичних догађаја. "Маријин закон" усвојен је после иницијативе оца девојчице која је силована и убијена, а "Зојин закон" су покренули родитељи девојчице која је преминула од Батенове болести.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи