Гојковић и Вељаноски: Добри односи Београда и Скопља

Србија и Македонија имају добре односе и спремни су да наставе унапређење сарадње, оценили су председница Скупштине Србије Маја Гојковић и њен македонски колега Трајко Вељаноски.

Гојковић и Вељаноски су се, на заједничкој конференцији за новинаре после разговора у Скопљу, заложили за даље јачање економских односа и парламентарне сарадње, као и за размену искустава и узајамну подршку у процесу евроинтеграција, јавља МИА, преноси Танјуг.

Вељаноски је, како наводи македонска агенција, поздравио наставак дијалога Београда и Приштине, оценивши да ће он свакако утицати на стабилност региона.

"Најважнија порука с данасњег састанка јесте порука Европској унији да наше две државе и читав регион могу добро да сарађују", рекла је Гојковић.

"Шаљемо поруку да смо простор који може да буде и економски и политички стабилан и да Европа може да размишља о томе да у догледно време овај простор буде управо оно што недостаје Европи да би била потпуна", додала је она.

Вељаноски је навео да две земље имају огроман потенцијал за развој економских односа, посебно у области инфраструктурних пројеката за које могу бити коришћени фондови ЕУ.

Он је указао и на могућност заједничког наступа двеју земаља на трећим тржиштима.

Гојковић и Вељаноски су се сагласили да би требало појачати парламентарну сарадњу, посебно путем сарадње кроз парламентарна тела и комисије који су везани за процес евроинтеграција.

Председница Скупштине Србије је најавила да ће позвати сталне делегације при парламентарним скупштинама разних међународних организација, попут Савета Европе или ОЕБС-а, да што чешће одржавају заједничке састанке и, по узору на неке друге регионе, размењују мишљења.

Гојковић је захвалила македонском народу, Влади, парламенту и компанијама на исказаној солидарности и подршци приликом прошлогодишњих поплава у Србији.

Гојковић и Вељаноски су, како наводи МИА, на састанку разговарали и о спору између Српске православне цркве и македонске цркве.

Вељаноски је рекао да, имајући у виду да су и Србија и Македонија секуларне земље, политичари не желе директно да се мешају у тај спор, "који може имати одређени утицај на целокупне односе", али да желе да охрабре две стране да наставе дијалог.

Гојковић ће се током дводневне посете Македонији, како је најављено из Скупштине, састати и с премијером Николом Груеским и са председником Ђорђом Ивановим, као и с председником посланичке групе пријатељства македонске скупштине са Србијом Емилом Димитриевом.

Председница Скупшртине Србије је раније данас положила венац на Споменик палим борцима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи