Разговори са делегацијом Бунтестага о људским правима

Директор Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић и председник скупштинског одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић разговарали су са делегацијом Бундестага о стању људских и мањинских права у Србији, посебно се осврнувши на положај и проблеме ромске националне мањине.

У разговору са члановима Групе пријатељства Немачке и југоисточне Европе у Бундестагу, коју је предводио председавајући Петер Вајс, истакнуто је да су избори за националне савете националних мањина успешно спроведени крајем године и да су сви национални савети конституисани, преноси Танјуг.

Посебно је истакнут заначај положаја националних мањина у светлу отварања преговарачког поглавља 23, наведено је у саопштењу.

Немачки парламентарци интересовали су се за активности на националном али и локалном нивоу у спровођењу пуне инклузије ромске националне мањине, а поставили су и питања у вези са интерпарламентарном сарадњом.

Пауновић је навела да су први пут у 20 општина у Србији успостављени мобилни тимови који се на локалном нивоу баве питањима од значаја за положај ромске националне мањине.

Овај модел у наредном периоду преносиће се и на друге општине у Србији, истакла је Пауновић.

Омеровић је посланике Бундестага упознао са активностима Скупштине и одбора којим председава на пуном спровођењу усвојених закона, као и активностима усмереним на јачање контролне улоге парламента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи