Читај ми!

Вучић: Носимо поруку мира у Загреб

У интересу нашег народа донео сам одлуку да идем на инаугурацију хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић, рекао је премијер Александар Вучић на конференцији за новинаре. "У Загреб носим поруку мира и сарадње", навео је Вучић. Премијер очекује одлуку о Железари у наредна два дана. После наставка дијалога у Бриселу, нада се убрзању евроинтеграција Србије.

Премијер Александар Вучић рекао је да је, после консултација са председником Томиславом Николићем, одлучио да путује на инаугурацију нове председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић.

Вучић је на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да у Загреб носи поруку мира и сарадње.

"Желимо да те односе унапређујемо. Ми истински желимо унапређење односа у региону који ће ићи на добробит и нашег народа, хрватског народа и мислим да је то добра и важна вест", рекао је Вучић.

Премијер је објаснио да је такву одлуку донео желећи да покаже целом свету да је Србија "нормална и пристојна земља" и да је од личне и политичке сујете много важнија политичка и регионална стабилност.

"Желимо да напредујемо, да решавамо проблеме, не распиривањем мржње већ најтежим економским мерама за шта имамо признање свих људи у свету", каже Вучић.

Додао је да ће током боравка у Загребу посетити Митрополију СПЦ и да ће са Милорадом Пуповцем на Дан државности Србије, Сретење, присуствовати литургији у православној цркви у Загребу.

Разговараће, рекао је, и са представницима Срба у Хрватској и верује да ће то бити велико охрабрење за њих.

Убрзање евроинтеграција

Премијер Вучић оценио је да после наставка дијалога Београда и Приштине очекује убрзање евроинтеграција Србије, односно отварање преговарачких поглавља.

"Све друго за нас би представљало изненађење и разочарање“. Тим Београда играо је у Бриселу, са 'картама које су одавно лоше и неповољно подељене за Србију'. Најбоље што је могла, и урадила је најбоље за српски народ. Наша делегација је за свој народ изгубила најмање што је морала, а добила највише што је могла", истакао је премијер.

Преговори, након којих је парафиран споразум о правосуђу, нису били нимало лаки, већ чак тешки и напорни, пренео је премијер.

Вучић је подвукао да ће Београд и у будућности наставити да се понаша одговорно као до сада.

Истовремено је изразио стрепњу да ли ћемо имати довољно снаге да оно што смо добили спроведемо у дело и обезбедимо људе који ће обављати важан посао за људе на Косову и Метохији у будућности.

Говорећи о економским питањима, премијер је рекао да очекује да на данашњој седници Владе Србије буде испуњена и последња обавеза из договора пред аранжман са Међународним монетарним фондом.

Очекујемо да неће бити одлагања и да ће Борд директора ММФ-а 23. фебруара да донесе одлуку о склапању аранжмана са Србијом, рекао је Вучић.

Премијер је истакао да Србија ни 11. фебруара није била у дефициту и истакао да очекује нижи дефицит од предвиђеног за први квартал.

"Прихватамо све похвале и критике. Први пут чини ми се да постоји уверење да су мере добре за нашу земљу", рекао је Вучић и додао да не прихвата критике Фискалног савета око непостојања конзистентне политике.

Реагујући на писање појединих медија, рекао је да је лаж да се Србија додатно задужује. До јуна се нећемо задуживати, а сада што се задужујемо је роловер (rollover). "На рачуну имамо много новца, милијарду долара, и тим доларима враћамо камате у доларима. Чак смо петсто милиона долара орочили. Имамо и знатну суму у еврима", рекао је Вучић. 

Одлука о Железари у наредних 48 сати

Вучић је најавио да ће коначна одлука о приватизацији смедеревске железаре бити донета у наредних 48 сати.

Одлука о томе ће, како је рекао, бити донета посредством конференцијске везе између Владе Србије и "Есмарка" у Питсбургу, где ће бити присутан и српски министар финансија Душан Вујовић.

"За грађане Србије Смедерево је важно и ми ћемо дати све од себе да постигнемо споразум са 'Есмарком'", рекао је Вучић на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије.

Уколико до тога не дође, премијер је најавио да ће бити формиран менаџмент за српску челичану у који ће бити укључени људи најбољи за куповину сировина, као и они најбољи за продају нашег челика.

Производња у српској челичани ће, додао је, бити настављена под пуном контролом државе.

"То није лако, али ћемо покушати да задржимо пет хиљада запослених и да од те компаније направимо нешто", рекао је премијер и додао да додатних улагања државе неће бити.

Држава је уложила све што је могла, рекао је премијер и додао да је уверен да ће бити довољно енергије да се у Смедерево однесе победа.

Вучић је истакао и да су се јавили заинтересовани за финансирање произбодње у РТБ-у. Заинтересоване су кинеске компаније и индијски финансијери, рекао је Вучић.

"На дан када би требало да се потпише споразум са ММФ-ом, у Србију стиже и 'Тенис', и то би требало да буду две велике вести", рекао је премијер. Истакао је да је Турска банка купила Чачанску, а да би Арапска банка требало да почне пре краја априла да ради као гринфилд. То су врата за турске и арапске инвеститоре, а и "Фереро" долази у Србију, рекао је Вучић.

Нашли смо више инвеститора и за "Азотару" и за "Петолетку", поручио је премијер.

Крајем маја посета Тирани

Премијер Вучић најавио је да ће крајем маја посетити Албанију. Додао је да је прихватио позив да 28. И 29. маја посети Тирану, где ће учествовати на великом економском форуму.

Такође је рекао да ће имати више заједничких наступа са албанским премијером Едијом Рамом у циљу остварења заједничких инвестиционих пројеката. Заједнички ћемо наступати са тим пројектима у Бриселу, нагласио је Вучић.

Говорећи о регионалној сарадњи, Вучић је рекао да ће у понедељак, 16. фебруара, боравити у Македонији на заједничкој седници две владе, а да ће потом 20, односно 21. фебруара, бити у Словенији, где ће такође бити одржана заједничка седница две владе.

Са премијером Црне Горе Милом Ђукановићем, како је пренео, разговарао је приликом недавног боравка у Минхену, где је учествоаво на Безбедносној конференцији.

Вучић је казао да је са Ђукановићем договорио, а очекује финализацију тог договора, да се даље ради на унапређењу туристичке понуде две земље.

Према његовим речима, тамо где није могуће појединачно да се иде, Србија и Црна Гора ће наступити са понудом у пакету, и заједно представити наше земље за велике потрошаче.

Уверен је да ће посебно после Међународног сајма туризма у Београду, који се организује заједно са Уједињеним арапским Емиратима, бити још више туриста, а тиме и већег дохотка.

О таласу емиграната са Косова

Вучић је рекао да ће Србија урадити све што треба по питању таласа емиграната са Косова и Метохије када из Брисела добије јасан став по том питању – зауставити слободу кретања или не.

Приметио је да се бриселској администрацији "мало свиђа један, па други принцип". "Шта год да кажу, ми ћемо урадити. Само нека кажу шта хоће и ми ћемо то са лакоћом урадити", поручио је премијер.

Вучић је поздравио договор постигнут у Минску у вези са украјинском кризом и оценио да ће повлачење страних бораца донети више мира и просперитета за обе стране.

Упитан у вези са српским држављанима који се боре у Украјини, Вучић је објаснио да готово да нема наших грађана, и да је реч само о неколико особа.

Поводом пуштања Драгослава Космајца на слободу уз кауцију, Вучић је рекао да нема коментар на то и да и даље мисли да је он највећи нарко-дилер у Србији.

Вучић је поводом извештаја "Репортера без граница" да је Србија, по слободи медија, пала за 13 места, рекао да се нада да ће се то променити.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи