Дрецун: Стекли су се услови за отварање Поглавља 35

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун сматра да су се стекли услови за отварање Поглавља 35 о Косову у преговорима са ЕУ, као и да би се тиме унапредио процес нормализације односа Београда и Приштине.

Дрецун верује да би се тако смањио маневарски простор Приштине да уцењује и одуговлачи са имплеменатцијом делова Бриселског споразума, посебно када је реч о формирању Заједнице српских општина, преноси Танјуг.

"Мислим да би ЕУ после потписивања споразума о правосуђу већ могла да да зелено светло за Поглавље 35 јер би отварањем тог поглавља и сам Београд био стимулисан додатно да настави са процесом нормализације односа", рекао је Дрецун новинарима у парламенту.

Он је оценио да би Приштини тако било стављено до знања да не може да користи Поглавље 35 да успорава тај процес, да уцењује Београд и да поставља нереалне захтеве.

"Када се говори о напретку процеса нормализације односа што је повезано са отварањем Поглавља 35 треба имати у виду да то није нешто што зависи само од Београда односно од Србије. Да би дошло до напретка и реализације онога што је договорено Бриселским споразумом у томе активно мора да учествује на конструктиван начин и Приштина", рекао је Дрецун.

Он је навео да је формирање ЗСО најкрупнија тема која остаје да се реализије.

"И ту ће се водити једна жестока политичка борба око дефинисања Статута те заједнице јер су очигледне намере Приштине да прилично маргинализује ту замисао. Наравно треба довршити нека, условно речено, техничка питања као што је питање енергетског сектора, слободе кретања, али најважније је питање ЗСО", закључио је Дрецун.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи