Истиче рок за предају имовинских извештаја

Рок за подношење ванредних извештаја о битним променама у имовинским картама истиче данас, а ту обавезу имају сви функционери који су имали промене у имовини и приходима у вредности већој од 534.360 динара.

Заменик директора Агенције за борбу против корупције Владан Јоксимовић каже да рок истиче 31. јануара, с тим што ће извештаји пристизати и наредних осам дана пошто функционери могу да их и пошаљу и поштом, преноси Танјуг.

"Агенција је дужна да сачека и тај рок, а битно је да извештаји буду послати закључно са 31. јануаром", рекао је Јоксимовић.

Прецизира да су функционери дужни да пријаве све битне промене које су настале у њиховим имовинским картама у претходној календарској години, закључно са 31. децембром.

Јоксимовић објашњава и да се под битном променом сматра и увећање и смањење имовине и промена структуре имовине.

Што се тиче категорије функционера, Јоксимовић каже да ту обавезу имају актуелни, али и бивши функционери и то једном годишње у наредне две године након престанка обављања јавних функција.

"Обавезу имају сви активни, али и бивши функционери који су имали промене у имовини које превазилазе износ годишње просечне нето зараде у Србији без пореза и доприноса, а која према подацима које је Агенција добила за претходну годину износи 534.360 динара", рекао је Јоксимовић.

Објашњавјући да о изменама у имовинским картама функционери могу Агенцију да обавесте током читаве године, кад год наступе битне промене у њиховој имовини, он је оценио да је последњих дана јануара највећи прилив извештаја.

Јоксимовић је навео и да је до јуче Агенција примила око 900 таквих извештаја.

"Агенција је у претходном периоду покренула бројне поступке. У прошлој години покренули смо 168 захтева за покретање прекршајног поступка, а поднели смо и 14 кривичних пријава против функционера који уопште нису или су пријавили лажне податке у немери да прикрију своју имовини", рекао је Јоксимовић.

Објашњавајући да Агенција почетком године доноси план провере - које ће категорије функционера проверати у текућој години, он је навео да Агенција може спровести и ванредне контроле по пријавама физичких и правних лица.

Joксимовић је истакао и да се Агенција труди да буде ажурна и редовно објављује измене у имовинским картама функционера.

Према његовим речима, приоритет имају функционери који обављају неку од јавних функција на репуибличком нивоу.

"Те извештаје ћемо прве обрадити, а трудићемо се да у што краћем року и све остале извештаје обрадимо и абдејтујемо на сајту Агенције", поручио је Јоксимовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи