Читај ми!

ЦЕАС: Непримерен одговор Вучића

Невладина организација Центар за евроатлантске студије на челу са Јеленом Милић критиковала је као непримерен одговор премијера Србије Александра Вучића институцијама ЕУ, уз оцену да он не преза да тиме опасно угрози ионако компликоване односе Србије са ЕУ.

У саопштењу ЦЕАС поводом, како је наведено, "шокантно непримереног и нетачног одговора" Вучића институцијама ЕУ, подсећа се да је Вучић у петак изјавио да је Балканска истраживачка мрежа била плаћена да говори против "Ер Србије", те да су добијали паре од шефа Мисије ЕУ у Србији Мајкла Давенпорта и ЕУ да говоре против Владе, преноси Танјуг.

Додају да је Вучић, "не схватајући изгледа, или још горе свесно то чинећи знајући последице да је увреда активног дипломате увреда целе институције коју он представља, у овом случају ЕУ, потпуно неконтролисано поручио: "Тим лажовима реците да су опет лагали"."

ЦЕАС подсећа и да је портпаролка ЕК за политику суседства и преговоре о проширењу Маја Коцијанчич одбацила јуче као неосноване те тврдње, а да је Вучић, уместо да узме у разматрање поруку из ЕУ одговорио, како сматрају, у маниру из времена када је био министар информисања у Милошевићевој влади.

"После оваквог одговора остаје отворено питање које су то “вредности ЕУ” у које Вучић верује, јер поштовање слободе говора коју он намерно брка са одговорношћу за јавну реч јавних делатника у јавном простору то свакако није", оцењују у ЦЕАС.

По њима, чудно је и да се Вучић који тврди "неће да буде лутка на повоцу” нуди да се повуче с пута ако то они јавно затраже, истим онима којима поручује да неће да им буде лутка на повцу.

"Вучић се овом изјавом неодговорно понео и према бирачима који су га довели на власт на основу тога што су поверовали да ће их искрено водити ка ЕУ, а не о томе само причати или на томе делати само док то њему доноси корист подршке за опстанак на власти (Бриселски споразум)", наведено је у саопштењу.

У ЦЕАС сматрају да је ово само последњи у низу потеза највиших државних функционера Србије "који о курсу Србије све очитије лажу и бираче и међународну заједницу", додатно одвраћајући бираче од европских интеграција фразама као што је она о "уценама Србије које долазе од ЕУ".

По њиховој оцени, како је процес европских интеграција добровољан, за такво понашање постоји само једно рационално објашњење: "државни врх Србије истински не жели да Србија напредује ка ЕУ, знајући шта заиста значе и како би на њихову аутократску власт и путинизацију Србије утицале европске праксе поштовања слободе говора, слободе штампе, недискриминације и другога".

Како се додаје, они су свесни и да приближавање ЕУ значи "мање варања у јавним набакама, намештеним тендерима и државним погодбама; отежану пљачку јавних добара партизацијом јавних предузећа и злоупотребу система безбедности у циљу обрачуна са политичким и економским конкурентима; истинске а не лажне мере у обрачуну са корупцијом и моноплима, свему на чему у ствари почива огромна моћ Вучића и његовог окружења".

Уз тврдњу да Вучићеву реакцију према целој ЕУ "није изазвало ништа друго до помињање сукоба интереса и других мутних радњи у којима је БИРН ухватио Вучићевог блиског сарадника Николу Петровића", ЦЕАС наводи да је "Вучић својом свесно первертираном перцепцијом слободе штампе и изражавања, успео да фокус јавности скрене са те чињенице, не презајући да тиме опасно угрози инако компликоване односе Србије са ЕУ".

Примећујући на крају да се све дешава у тренутку кад је скоро цео свет у шоку због убиства новинара и смрти полицајаца и грађана Француске, у ЦЕАС закључују да је "време, чини се, и за локални друштвени тренд 'ЈаНисамВучић'".

 

 

 

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи