Тачи тражи гаранције да ће бити председник

Лидери ДПК и ДСК Хашим Тачи и Иса Мустафа направили су коалицију, али не верују један другом, пишу приштински медији. Тачи тражи додатне гаранције да ће после функције премијера добити функцију косовског председника што би могло да одложи планирано формирање институција, преносе медији.

Иса Мустафа тражио је међународне гаранције за функцију премијера пре него што је ушао у коалицију са ДПК, а сада Тачи тражи гаранције од Мустафе и ДСК да га неће "издати" када би 2016. године требало да постане председник Косова, пише дневник Коха диторе, преноси Танјуг.

Тај лист наводи и да би због тога могао да буде блокиран наставак конститутивне седнице парламента, јер странке траже да се о свему гласа у пакету и то на истој седници.

Дневник Блиц на албанском језику преноси да лидер ДПК Хашим Тачи и његова партија имају разлог зашто и даље ниједном нису изјавили да позиција премијера припада лидеру ДСК Иси Мустафи.

Извори из ДПК рекли су за тај лист да Хашим Тачи неће "предати" позицију премијера док не добије функцију председника Косова.

Тај извор рекао је да Тачи не може да чека више од годину и по дана да би дошао на челу Косова, јер до тада ствари могу да се промене. Због тога Тачи и ДПК врше притисак код председнице Косова Атифете Јахјаге да она поднесе оставку и да се на конститутивној седници гласа за председника скупштине, преседника Косова и премијера, рекао је извор из ДПК.

Према тим изворима, то је и једини разлог зашто је чак и недељу дана после постигнутог коалиционог споразума нико из ДПК није рекао да ће владу Косова водити ДСК.

Међутим, изгледа да ће ДПК и Хашим Тачи имати много проблема да би реализовали ову мисију, јер је Атифете Јахјага "недодирљива" због подршке коју  јој пружа америчка амбасада од самог њеног доласка на чело Косова пре више од три године, преноси Блиц.

Такође, да нису подељени ни министарски ресори између ДСК и ДПК данас је рекао и други цовек у ДПК Хајредни Кучи. Он је за Блиц рекао да су у сталним консултацијама са ДСК додавси да немају никакве неспоразуме између два коалициона партнера.

Потпредседник ДПК Арсим Бајрами је у емисији "Рубиком" на ТВ Кохавизион рекао да и даље нису реализовани сви детаљи подсетивши да и даље нема споразума око функције премијера.

Споразум ДСК -ДПК склопљен је пре седам дана, а и даље нема формирања косовских институција. Како је пренела преседница Косова Атифете Јахјага, Тачи и Мустафа инсистирају да се седница скупстине Косова сазове за 8. децембар, док она сматра да да би то могло да се уради до краја ове недеље.

Косово ће 8. децембра обележити шест месеци без институција после избора који су одржани 8. јуна.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи