Читај ми!

Европски парламент о Шешељу

Европски парламент расправљао је о резолуцији којом се осуђују изјаве лидера Српске радикалне странке, хашког оптуженика Војислава Шешеља.

Након дводневних разматрања неколико предлога хитне резолуције Европског парламента о Србији због случаја Шешељ, састављена је коначна заједничка верзија текста о којој се расправљало данас на пленарној седници у Стразбургу.

Дописник РТС-а Брисела јавља да нема сумње да ће резолуција бити усвојена, јер су је подржале све водеће политичке групе у ЕП.

У нацрту резолуције од Хашког суда се тражи да преиспита да ли у новим околностима постоје услови о привременом пуштању Шешеља на слободу.

Такође се изражава жаљење због Шешељевих провокативних јавних наступа и ратне реторике, што код жртава буди психолошке ране због ратних злочина почињених почетком деведесетих година.

Резолуцијом ће се нагласити и да су недавне изјаве Војислава Шешеља штетне по процес помирења те сметња регионалној сарадњи.

Европски парламент, према нацрту резолуције, изразиће и забринутост што је изостала примерена политичка и правна реакција власти Србије на Шешељево понашање, што смањује поверење жртава у правни процес.

Зато се власти Србије и демократске странке охрабрују да осуде јавну демонстрацију говора мржње и ратне реторике те да подстичу заштиту мањина и њихова културна права.

Од српских власти тражиће се да истраже да ли је Шешељ прекршио српске законе, као и да ојача и спроводи законе који забрањују говор мржње, дискриминацију и позиве на насиље.

Резолуција о Србији због случаја Шешељ усваја се на иницијативу хрватских заступника у Европском парламенту.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи