Пријем Србије у ЕУ приоритетни циљ Француске

Државни секретар француског Министарства спољних послова Арлем Дезир изјавио је да је пријем Србије у ЕУ један од приоритета Француске, а министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поручила је да је Србија искрен и одговоран партнер и кандидат за чланство.

Успешно прикључење Србије ЕУ је приоритетни циљ Француске и пратићемо Србију кроз све етапе приступног процеса, поручио је Арлем Дезир, преноси Танјуг.

Дезир је, током заједничког обраћања медијима после састанка с министарком Јоксимовић, рекао и да се Француска залаже за што скорије доношење одлуке о отварању најмање једног преговарачког поглавља, на пример поглавља 32, и похвалио значајан допринос Србије стабилности региона и његовом прикључењу ЕУ.

"За Србију је важно да у Француској има искреног и објективног партнера на путу европских интеграција", поручила је Јоксимовићева.

Она је објаснила да под "објективношћу" подразумева вредновање на основу испуњавања политичких и економских критеријума, као и труда да се на видљив и ефикасан начин унапреди друштво, што, како је напоменула, и јесу принципи на којима је основана ЕУ.

Јоксимовић је изразила захвалност Француској на искреној подршци и залагању да се као добар сигнал из ЕУ отвори једно поглавље до краја ове или почетком следеће године.

"Не јуримо за роковима, већ за квалитетом и волели бисмо да то буде препознато од свих земаља ЕУ онако како то Француска препознаје", нагласила је министарка.

Србија је, према њеним речима, свесна обавеза које од ње очекују и Француска и остале чланице Уније, а што је и унутрашња агенда саме Србије "јачање институција, реформа правосуђа, владавина права, унапређење привредног амбијента за привлачење страних инвеститора"

"Све су то питања која јачају наше билатералне односе, а чини ми се да је то добар пут и да на путу европских интеграција будемо конструктивнији и бољи партнери", рекла је она.

Јоксимовићева и Дезир су изразили задовољство због унапређења односа двеју влада и земаља, о чему, како су навели, сведочи и недавна посета француског премијера Мануела Валса Београду.

Дезир је оценио да је Србија од почетка приступних преговора пре годину дана остварила "екстремно позитиван биланс" и подсетио да се Влада Србије ангажовала на спровођењу реформи и модернизацији земље ради испуњавања европских критеријума.

"Подржавамо веома значајне напоре Србије и улогу Србије у стабилности Западног Балкана", рекао је он.

"Србија веома значајно доприноси да регион Балкана, који је пре 20 година био разорен ратовима, буде стабилан И прикључи се ЕУ", додао је високи француски званичник.

Дезир је, такође, изразио очекивање да ће дијалог с Приштином бити настављен чим буде формирана влада у Приштини.

Он је указао на значај пројеката у области развоја инфраструцтуре, енергетике, билатералне сарадње, на пример кроз размену стручњака.

Напоменувши да Француска и Србија имају у перпективи велики број пројеката, Дезир је нагласио да ће интензивирање економске сарадње допринети не само привредном расту и отварању радних места у Србији, већ и њеном процесу приступања ЕУ.

Јоксимовићева је оценила да Француска реафирмише интересовање за Западни Балкан и Србију на конструктиван и пријатељски начин, баш као што и Србија жели да промовише регионалну стабилност.

"Мада има оних који желе да се враћају у прошлост, Србија жели да гледа у будућност и да у заједничким напорима и побошљаним економским односима заједно са земљама региона иде у бољу европску будућност", поручила је она.

Србија ће на томе предано радити, а помоћ Француске нам је увек добродошла, рекла је Јоксимовићева и додала да очекује наставак техничке и експертске помоћи, посебно у области реформе државне управе и администрације.

"Став Владе је да је Србија као кандидат за чланство искрен и одговоран партнер и да очекујемо да оно где нам је тешко нађемо заједнички језик с нашим партнерима из ЕУ", рекла је она.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи