Читај ми!

Осмог децембра гласање о косовској влади

Косовска председница Атифете Јахјага договорила се са Хашимом Тачијем и Исом Мустафом да наставак конститутивне седнице Скупштине буде одржан 8. децембра. Истог дана, гласаће се и о новој косовској влади. Председник листе Српска Александар Јаблановић каже да ће у будућој влади бити и Срба и других неалбанаца.

Атифете Јахјага је, саопштено је из њеног кабинета, данас примила председника Демократске партије Косова Хашима Тачија и председника Демократског савеза Косова Ису Мустафу.

Они су је информисали о припремама за завршетак конституисања Скупштине и формирања нове владе.

Тачи и Мустафа су Јахјагу информисали да са својим политичким субјектима и радним групама раде на хармонизацији коалиције, припремајући се за седницу скупштине и избор њених органа. На седници 8. децембра истовремено ће се гласати и за програм нове владе.

Иса Мустафа је након састанка код косовске председнице изјавио да ће он бити нови косовски премијер.

"Ја ћу бити председник Владе Косова", рекао је Мустафа, кратко за ТВ "Клан" из Приштине.

Мустафа није наводио имена будућих министара у новој влади.

У Влади и Срби и други неалбанци

Председник листе Српска Александар Јаблановић изјавио је да су га лидери ДПК и ДСК, Хашим Тачи и Иса Мустафа, уверили да ће у будућој Влади Косова, чији би они били стожер, учествовати и Срби и други неалбанци.

Јаблановић је изјавио за локалне медије да је, на позив Демократског савеза Косова и Демократске партије Косова, разговарао са Тачијем и Мустафом, али да на састанку није било речи о активностима будуће Владе.

"О томе још нисмо разговарали, али оно што су упутили као поруку нама, представницима српског и осталих неалбанских народа, јесте да будућу Владу, чији ће стожер бити они, не виде без учешћа Срба и неалбанаца", рекао је Јаблановић.

Оценио је да су Срби потребни косовској Влади јер да није тако, нико их не би звао на разговор.

"Немогуће је да Скупштина донесе низ закона без двотрећинске подршке посланика из редова Српске листе", рекао је Јаблановић и додао да је интерес за учешће те листе у Влади обостран.

Јаблановић је додао да ће, уколико буде део Владе, Српска листа задржати право да се умеша у рад сваког министарства и министра чији је рад усмерен против интереса српске заједнице.

Посебно је нагласио да улазак у Владу Косова Српска листа није обећала никоме.

"У Владу желимо да уђемо уколико буду уважени наши услови којима можемо да помогнемо српском народу у покрајини. Пред нама је тежак период и уколико на старту будемо урадили праве ствари успећемо. Имамо стратегију, добре људе и очекујемо резултат", рекао је Председник листе Српска.

Јаблановић је додао да после конституисања Скупштине и Владе мора да се формира и Заједница српских општина (ЗСО).

"Представници Српске листе могу да зажмуре једино када се буде доносио буџет за 2015. годину због пробијања рока, а након тога ће нас занимати доношење других закона тек после формирања ЗСО јер смо због ње изашли на косовске изборе", рекао је Јаблановић.

Нагласио је да уколико у томе не успеју посланици ће преварити своје грађане и нису достојни да их представљају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи