Луначек: Подржавам пријем Косова у УН

Потпредседница Европског парламента Улрике Луначек нада се да ће Косово ускоро бити примљено у различите институције УН, као и у светске организације, и истиче да преостале земље чланице ЕУ треба да признају независност Косова.

Урлике Луначек је рекла да нажалост постоје проблеми унутар Косова, наводећи да би желела да већ постоји влада после избора, јер би то било лакше за оне, као што је она, који подржавају Косово ка пуноправном чланству у међународне организације, преноси Танјуг.

Луначек је такође указала да постоје проблеми и у вези са Еулексом, и да су оптужбе у вези са корупцијом тема и у ЕП.

Пoтредседница ЕП је у видео-поруци, приказаној на скупу "Мултилатерална дипломатија могућности и изазови за чланство Косова у међународним организацијама" у Бечу, позвала земље чланице ЕУ које то нису учиниле да признају независносзт Косова, поручивши им да статусна неутралност не постоји.

"Надам се да ће доћи до промене става барем код неких земаља. На аргумент који неки користе да је независност Косова противна међународном праву подсећам да постоји одлука Међународног суда према којем проглашење није било противно међународном праву", подвукла је Луначек.

Аустријска политичарка је рекла да неке земље страхују да би њихове мањине могле такође затражити независност, али да не треба да стрепе јер, како је навела, ниједна демократска влада у ЕУ није чинила оно што је радио Милошевићев режим косовским Албанцима.

"Немогуће је поређење", подвукла је Луначек.

Напомиње да ће број земаља чланица УН које су признале Косово наставити да расте и да ће ускоро та "најмлађа држава" у Европи бити примљена у различите институције, агенције УН, као и светску организацију.

"На томе радим са више колега у ЕП", навела је Луначек.

Директор Дипломатске академије Косова Скендер Дурмиши истакао је да Приштина нуди свим својим грађанима уставне гаранције, демократију, мир и толеранцију, исто као и све остале чланице међународних организација, али и да су мултилатерална дипломатија и чланство у међународним организацијама циљ Косова.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи