Читај ми!

Посланици о запошљавању странаца

Посланици Скупштине Србије расправљали су о Предлогу закона о запошљавању странаца и о два међународна споразума.

12.00 - Завршена расправа о Предлогу закона о запошљавању странаца.

11.03 - Министар Александар Вулин позвао посланике да подрже законска решења.

10.05 - Посланици започели расправу о Предлогу закона о запошљавању странаца.

Министар Александар Вулин подвукао је да је Предлог закона о запошљавању странаца добио подршку Европске комисије и да је то први пропис тог типа који се усваја после 30 година и позвао посланике да подрже та законска решења, преноси Танјуг.

Вулин изјавио је да ће Предлог закона о запошљавању странаца омогућити брже запошљавање странаца под одређеним условима штитећи српско тржиште.

"Један од услова који је за нас јако важан јесте да послодавац који жели да запосли странца, мора да докаже да није са тог радног места отпустио држављанина Србије у року од три месеца, а онда је дужан да докаже да на НСЗ у року од месец дана није успео да нађе профил који је њему потребан", објаснио је Вулин.

Порука је, објашњава министар Вулин, да се не доводе профили који постоје у Србији већ они који недостају и од којих се нешто може научити.

"Немојте нам доводити правнике и економисте, имамо их и ми, доводите нам инжењере, људе из струке које ми немамо, а од којих можемо нешто да научимо и који ће бити значајни за нашу привреду, а правника и економиста, менаџера имамо и ми на бироу, помозите нам да их запослимо", нагласио је Вулин.

Посланик Социјалдемократске странке Марко Ђуришић најавио је током расправе да ће та посланичка група подржати тај Предлог закона на који се дуго чекало, а који би, како је рекао, требало да омогући што већем броју странаца да дођу у Србију и раде, и то не само као радници већ пре свега као инвеститори.

"Верујем да ће охрабрити стране инвеститоре да дођу поново у Србију да ће се променити тренд који је присутан у претходне две године, да страних инвестиција нема, а нема ни отворених радних места, рекао је Ђуришић.

Напоменуо је да је та посланичка група поднела више амандмана који ће, уколико се усвоје, побољшати тај законски предлог.

Посланици су расправљали и о потврђивању споразума о сарадњи Србије са Европском организацијом за експлоатацију метеоролошких сателита (ЕУМЕТСАТ), као и потврђивању Споразума влада Србије и Русије о статусу војних меморијала на територији две државе.

Поводом потврђивања Споразума влада Србије и Русије о статусу војних материјала повела се расправа између министра Александра Вулина и посланика СПО Мирка Чиркиза.

Чиркиз је рекао да је најмање што може једна држава да уради то да се са дужним поштовањем односи према свим онима који су дали највећу хришћанску вредност за оно што су будуће генерације имале, а то је слобода.

Навео је да треба имати подједнак пијетет према свим жртвама, па тако и према онима које су настале "по уласку руских трупа и ослобађању од фашизма".

Министар Вулин је рекао да није потребно идеологизовати предложени закон којим се потврђује споразум са Руском Федерацијом и повезивати га са било којом идеологијом.

Посланици настваљају рад сутра у 10 сати. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи