Читај ми!

Посланици захвалили Данској на подршци

Председница Одбора за спољне послове Александра Ђуровић истакла је чврсто опредељење Србије за члансво у ЕУ и захвалила данској делегацији на подршци коју та земља пружа Србији на њеном европском путу.

Чланови парламентарне делегације Данске разговарали су, у одвојеним сусретима у Скупштини Србије, са члановима Одбора за одбрану и унутрашње послове и члановима Одбора за европске интеграције и Одбора за спољне послове, преноси Танјуг.

Александра Ђуровић је, како се наводи у саопштењу српског парламента, посебно нагласила значајну улогу коју у процесу преговора за чланство има цивилно друштво.

Чланови две делегације разговарали су о ситуацији по питању поштовања људских и мањинских права у Србији, равноправности полова и заступљености жена у оба парламента, као и о регионалној сарадњи.

Дански парламентарци интересовали су се за ситуацију на Косову и Метохији, при чему је Ђуровићева истакла опредељење Србије за примену Бриселског споразума.

Како је навела, приоритет у наредном периоду јесте нормализација живота за српску заједницу на КиМ.

Током сусрета са члановима Одбора за одбрану и унутрашње послове дански парламентарци су изразили интересовање за виђење српске стране о перспективама Србије у погледу европских интеграција.

Они су се интересовали и о улози Србије у европским безбедносним структурама.

Ђуришић и Шормаз су истакли да Србија има статус кандидата за чланство у ЕУ и да је један од приоритета Србије остваривање пуноправног чланства до краја ове деценије.

Како се додаје, Ђуришић је учешће у мировним мисијама ЕУ истакао као значајан вид приближавања Србије Унији и додао да је скупштина недавно донела одлуку о учешћу Србије у мисији ЕУ у Централноафричкој Републици.

Шеф делегације скупштине у Парламентарној скупштини НАТО народни посланик Драган Шормаз је у разговору нагласио и важност и обострани интерес за интензивном сарадњом Србије и НАТО.

У вези са политичком ситуацијом у Украјини, саговорници су се сагласили да се само дијалогом може доћи до трајног и одрживог решења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи