Државни врх упозорио Сулејмана Угљанина

Државни врх Србије упозорио је политичког лидера Бошњака Сулејмана Угљанина, чија странка у оквиру кампање за изборе за Национални савет те мањинске заједнице позива на аутономију Санџака, али и друге који распирују националистичке и шовинистичке страсти, да не раде у интересу свог народа.

О безбедносној ситуацији у Рашкој области разговарано је на седници Бироа за координацију служби безбедности, преноси Танјуг.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да ће се "Србија и све њене службе безбедности ангажовати да сачувају мир, уставни поредак, безбедност свих грађана на територији свих општина, па тако и на територији шест општина Санџака".

"Наш посао је да сачувамо мир и стабилност у региону, упркос свим изазовима", казао је Стефановић.

На званичној интернет страници Угљанинове Странке демократске акције Санџака, објављени су критеријуми који морају да испуне сви Бошњаци који желе да се 26. октобра, на изборима за Бошњачки национални савет, појаве на листи "За бошњачко јединство", коју предводи лидер СДА и бивши министар у Влади Србије.

Шести критеријум захтева "право Бошњака на самоопредељење"!

Осим општих услова - да је уписан као Бошњак, има и оних да му је вера ислам, а језик бошњачки, као и да поштује грб, заставу и химну Санџака "Ја син сам твој"!

Посебно је интересантан захтев да су сви дужни да признају и поштују резултате референдума за аутономију Санџака који је 1991. године у илегали оганизовао тадашњи непризнат Муслимански национални савет.

Премијер Александар Вучић изјавио је у четвртак да није забринут због позива Угљанина на аутономију Рашке области по принципу Јужног Тирола, али је додао да је такво понашање "неодговорно".

Влада Србије понашаће се у интересу свог народа и штитиће свој интегритет и суверенит не угражавајући било кога, казао је премијер.

Из Њујорка, где присуствује заседању Генералне супштине УН, огласио се и први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић поруком "да нико не сме да се игра са државом и са границама Србије и да то користи у личне и политичке сврхе".

Оштро реагујући на захтев СДА о аутономији Санџака, Дачић је за београдске медије рекао да се изјавама о аутономији као уставном праву грађана, у ствари замјењују тезе и распирују тензију на простору Рашке области или Санџака.

Судећи по реаговању Срба и Бошњака у Санџаку, позивање Угљанина на илегални референдум у организацији СДА 1991. године, на коме су се наводно Бошњаци изјаснили за аутономију Санџака и његово инсистирање на праву на самоопредељење, у страху су и једни и други.

За аутономију Санџака залаже се и муфтија Муамер Зукорлић који се позива на "тежак положај Бошњака" и Земаљско антифашистичко веће народног ослобођења Санџака одржано 1943. године у Пљевљима. Наиме, тада је формирана такозвана ратна аутономија Санџака, која је фигурирала од 29. новембра 1943. до 25. маја 1945. године.

С друге стране, потпредседник Владе Србије Расим Љајић упозорио је да поновно покретање питања аутономије Санџака може донети озбиљне проблеме Бошњацима, али и држави.

"Било је таквих захтева и деведесетих и због глупости санџачких политичара ми и данас трпимо последице. Аутономију Санџака нису могли добити ни у време када се земља распадала, а камоли данас када тежимо европским интеграцијама, мирном и бољем животу. И сада ћемо бити брана сваком национализму, екстремзму и сепаратизму", рекао је Љајић.

Председник Удружења Рас у Новом Пазару Добросав Никодиновић подсећа да у Рашкој области половину становништва чине Срби, а већина су у општинама Прибој, Пријепоље и Нова Варош и они, тврди, никада неће пристати да живе у Санџак аутономији, па макар она била и у по угледу на Тирол.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи