Читај ми!

Еуинсајд: Наградити ревност Владе Србије

Влада српског премијера Александра Вучића последњих месеци посвећена је решавању два главна задатка - како да консолидује јавне финансије на начин који неће бити сувише болан и како да промени српски менталитет, оценио је сајт euinside.eu.

Портал euinside.eu истиче да би било добро да Европска комисија не пропусти шансу да награди ревност српске владе да спроведе реформе, преноси Танјуг.

У аналитичком тексту, у коме се разматрају питања у вези са земљама Западног Балкана и њихово приступање Европској унији, указују се и да Вучић у интервјуима истиче потребу да Срби у потпуности промене своје националне погледе.

Сајт наводи пример последњег Вучићевог интервјуа за РТС, у којем је "више од сат времена причао о томе како нема лаких решења" и поручио да је Србија прва држава југоисточне Европе која је, сама, без притисака, предузела мере које су спровеле Литванија, Португал, Грчка и Естонија.

Портал подсећа да те мере укључују значајно смањење пензија и плата у јавном сектору и промену става државе према државним предузећима.

Сајт наводи и да буџетски дефицит треба до 2017. да буде редукован с 2,5 милијарде евра на милијарду евра.

У тексту се наводи да ће пензије и плате бити смањиване прогресивно како би било поштеђени најсиромашнији, што су, како пише, најављивали један по један премијер и министар финансија. Додају и да ће плате бити смањене за 10 одсто, али да за примања мања од 25.000 динара (око 211 евра) неће бити резова.

Сличан систем односиће се и на пензије - неће бити смањиване оне најниже (од 20.000 до 25.000 динара), пише euinside.eu, додајући да ће ове мере погодити око 744.000 људи од 1.752.000 пензионера.

У тексту се наводи и да је Вучић објаснио да су, последњих година, неодговорне владе повећавале пензије и плате без икакве економске логике.

Сајт подсећа да је анализа Европске комисије из маја, показала да је дуг српске владе ушао у "опасану зону" и да ће ове године највероватније достићи 70 одсто БДП-а, што је много више него што је предвиђено програмом националних реформи Србије.

Портал наводи Вучићеве речи да су за смањења плата и пензија одговорни они који су се понашали екстремно неодговорно и неозбиљно, радећи против државе и српског народа.

Истичу и да је премијер обећао да ће, упркос томе што ће мере бити болне, оне довести до тога да Србија 2016. буде нормална и успешна земља с јаким економским растом.

У тексту је оцењено да је Вучић, говорећи о неопходности плаћања рачуна, споменуо и потребу за променом српског менталитета и као позитиван и супротан пример навео Швајцарску.

Тај сајт оцењује да ће, ако не буде значајнијих амандмана на предложени ребаланс буџета, то бити први велики тест за владу Александра Вучића у првој години на власти.

С оваквим реформама, Вучић ће озбиљно изазвати суседну Хрватску, која често служи као пример европских интеграција на Западном Балкану, оцењује се у тексту.

Указује се да Хрватска, такође, има озбиљних економских проблема, као последицу постјугословенског наслеђа - превелики утицај државе на економију и мањак свести о личној одговорности.

Сајт, међутим, наводи да, чак и ако буду усвојене на време, реформе неће стићи пред Европску комисију одмах. ЕК обично објављује извештај о напретку земаља средином октобра, што ће се поклопити с ребалансом српског буџета.

"Такође, важно је како ће за Србију почети европски семестар - да ли ће прво бити само шаргарепе, а онда и штапови или ће бити гомила и једног и другог", наводи се у тексту.

Портал закључује да би било добро да Комисија не пропусти шансу да награди ревност српске владе да спроведе реформе, јер би то "засладило болне мере штедње које мора да спроведе".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи