Читај ми!

Дачић о доброј сарадњи Србије и НАТО

Mинистар спољних послова Србије Ивица Дачић указао је на састанку са замеником генералног секретара НАТО Александром Вершбоуом на значај свеукупне добре сарадње са НАТО. Присуство међународних снага је од кључне важности за безбедност на Косову и Метохији, истакао је Дачић.

Ивица Дачић је указао на значај свеукупне добре комуникације са НАТО, као и на важност консултација у вези са предстојећим председавањем Србије ОЕБС-у, преноси Танјуг.

Министар је истакао да је присуство међународних снага од кључне важности за стабилност и безбедност на Косову и Метохију.

Шеф српске дипломатије пренео је Вершбоуму, у разговору на маргинама 69. заседања Генералне скупштине УН, да се, у оквиру развоја сарадње Србије и НАТО у оквиру Партнерства за мир, очекује скоро потписивање Индивидуалног акционог плана партнерства.

ИПАП је највиши облик сарадње са НАТО, а не подразумева чланство. Предвиђа дијалог са НАТО о политичко-безбедносним, војно-одбрамбеним, административним и питањима јавне дипломатије, научној сарадњи и планирању у ванредним ситуацијама.

Дачић је пренео високом функционеру НАТО да је Србија јуче коспонзорисала Резолуцију Савета безбедности УН о тероризму и страним борцима и да је спремна да борби против тероризма на одговарајући начин да свој допринос, наведено је у саопштењу.

Дачић и Абдилдајев за унапређење сарадње

Шеф српске дипломатије сагласио се са министром иностраних послова Киргиске Републике Ерланом Абдилдајевим да треба радити на унапређењу билатералних односа двеју земаља.

У разговору на маргинама 69. заседања Генералне скупштине УН, министри су оценили да је посебно потребно радити на развијању економске сарадње Србије и Киргистана, која је тренутно на прилично ниском нивоу, саопштено је из Министарства спољних послова.

Разматрана је и сарадња на мултилатералном плану, посебно у оквиру ОЕБС-а, којим ће Република Србија председавати наредне године.

Министар Дачић најавио је да ће посетити Киргистан током председавања Србије ОЕБС-у, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи