Читај ми!

Николић разговарао са Бан Кимуном

Председник Србије Томислав Николић, на маргинама заседања Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, састао се синоћ са генералним секретаром УН Бан Кимуном.

Томислав Николић је са генералним секретаром УН разговарао о европским интеграцијама Србије, дијалогу Београда и Приштине, санацији штете после поплава и другим питањима, преноси Танјуг.

Николић је информисао Бана о активностима које се предузимају на санацији штете изазване поплавама и изразио захвалност на помоћи коју су пружиле агенције из система УН.

Како је речено Танјугу у српској делегацији, Николић је изразио спремност да Србија настави ангажман у оквиру мировних операција УН као конкретан допринос међународном миру и безбедности, као и да се својим стручним капацитетима укључи у у борбу против ширења вируса еболе.

Председник Србије је информисао Бана о процесу европских интеграција Србије, као и о тренутној фази дијалога са Приштином.

Када је реч о борби против међународног тероризма, у првом реду Исламске државе, Николић се сагласио са оценом претње коју Исламска држава представља по регион Блиског истока, али и Европу.

Бана је интересовало и предстојеће српско председавање ОЕБС-у, а Николић га је обавестио о спремности Србије за преузимање председавања и капацитету да допринесе решавању криза, посебно оне у Украјини.

У том смисилу је нагласио принципијелну подршку Србије суверенитету и територијалном интегритету ове земље и у међународним односима уопште, што на жалост није поштовано у случају наше земље.

Николић је подржао агенду генералног секретара у вези са климатским променама и упознао га са ставовима које је изнео у говору на Самиту о клими одржаном пре два дана на маргинама заседања Генералне скупштине.

Бан се захвалио на доприносу Србије мировним операцијама УН и изразио уверење да ће наша земља успешно обавити своју дужност.

Поводом кризе у Украјини, Бан је рекао да настоји да пружи помоћ у циљу проналажења решења и да је у сталном контакту са председницима Украјине и Русије, Петром Порошенком и Владимиром Путином.

Кабинет генералног секретара УН издао је саопштење после сусрета Бана и Николића, у којем се истиче да је Бан похвалио Србију због ефикасног одговора на катастрофалне поплаве које су је погодиле, а да је председник Србије, у контексту Самита о клими, посебно истакао везу између таквих природних катастрофа и климатских промена.

Сусрет је био прилика и да први човек УН и председник Србије поред питања Украјине, размене ставове и о другим међународним питањима.

Трећег дана посете, председник Николић присуствовао је отварању генералне дебате 69. редовног заседања Генералне скупштине УН, док ће се Генералној скупштини УН обратити у петак, 26. септембра.

Током јучерашњег дана имао је низ билатералних састанака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи