Читај ми!

Обама Николићу: Наставите са добрим радом

Председник Србије Томислав Николић присуствовао је свечаном пријему који је за светске лидере окупљене на заседању Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку приредио председник САД Барак Обама.

Пријем је одржан синоћ, а председник Томислав Николић је у разговору са својим америчким колегом захвалио на позиву и поручио да Србија даје пуну подршку напорима САД у борби против Исламске државе.

Како је речено Танјугу у српској делегацији, Обама је захвалио и честитао Николићу на добром раду, уз поруку да настави истим темпом.

Николић се, на маргинама заседања Генералне скупштине УН, састао са потпредседником Анголе Мануелом Домингосом Винсентеом, као и са председником Летоније Андрисом Берзињшем.

Николић је, у разговору са потпредседником Анголе, поручио да је Србија посвећена сарадњи са Анголом коју су, како је рекао, започели наши преци, а наставиће је они који дођу после, речено је Танјугу у делегацији Србије.

"Србија је у веома тешкој економској ситуацији, посвећена је стварању бољег живота за грађане, а истовремено се бори за очување своје територијалне целовитости", рекао је Николић и констатовао да је, нажалост, било паузе у нашој сарадњи, али да је то време иза нас.

"Чињеница да смо на европском путу не спречава нас да унапређујемо пријатељства широм света. Србија је посвећена борби против тероризма, нарочито зато што је то зло осетила на својој кожи", закључио је Николић.

Винсенте је рекао да је Ангола посвећена јачању билатералне сарадње и да постоје многе области у којима би наше две земље могле да сарађују, а да је ту сарадњу најбоље јачати – кроз снажење економских веза.

"Ви сте помогли Анголи када је било тешко и то нећемо никада заборавити", поручио је Винсенте.

У разговору са летонским председником, Николић је рекао да је Србији заиста стало да развија добре односе са свим чланицама ЕУ посебно зато што очекује пуноправно чланство до 2020. године.

"Ми уређујемо државу у складу са стандардима ЕУ, разговарамо са Приштином и уређујемо живот грађана на Косову и Метохији. Ми са Приштином разговарамо као са делом своје територије са суштинском аутономијом. Ми се залажемо за принцип да свака земља има право да сачува свој интегритет и суверенитет. То се односи и на Украјину", истакао је Николић.

Навео је и да Србија има уговоре о слободној трговини широм света, а нема довољно робе да ту могућност искористи.

"Зато смо добро место за инвестиције", закључио је Николић.

Председник Летоније је рекао да је његова земља имала сличне економске проблеме као Србија.

"Сада примећујемо неке позитивне кораке које предузимате и сигурно ћете превазићи тренутне тешкоће", истакао је Берзињш.

Берзињш је оценио да постоје бројне могућности да се економска сарадња Летоније и Србије убрза и унапреди.

"Ту видим огроман потенцијал за обе земље", поручио је председник Летоније.

Николић се у Њујорку састао и са председницима Словеније и Пољске, Борутом Пахором и Брониславом Коморовским.

Председник Србије је, у разговору са словеначким председником, рекао да је Србија принуђена да спроведе веома тешке мере штедње које се неће одразити на најсиромашније слојеве становништва.

У разговору са пољским председником Коморовским, Николић је рекао да Србија сада спроводи спроводи тешке мере, како би престало задуживање и како би се опоравио буџет.

"Ми ћемо створити услове за покретање производње, оживљавање пољопривреде и стварање нових радних места", рекао је Николић.

Истакао је да Србија и Пољска у континуитету имају добре односе и да му је веома драго што имају прилику да се виде и размене неколико пријатељских речи.

"Ми смо 2012. године предузели озбиљне кораке да унапредимо државу, отварамо поглавља у оквиру европских интеграција и развијамо интензивна пријатељства широм света, а нарочито продубљујемо економске односе", рекао је председник Србије.

Николић је нагласио да Србија снажно осуђује тероризам који спроводе припадници Исламске државе.

Председник Николић, који је присуствовао отварању главне дебате 69. заседања, има и више других билатералних сусрета.

Планиран је састанак и са државним секретаром Свете столице – кардиналом Пјетром Паролином и са генералним секретаром УН Бан Кимуном.

Овогодишње 69. заседање Генералне скупштине УН почело је 16. септембра. Председник Србије ће се светским лидерима обратити за говорницом у петак.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи