Удовички: Закон о платама због увођења реда

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички изјавила је на састанку са синдикатима просвете да предмет доношења Закона о платама није умањење плата, већ увођење реда и транспарентност рада.

Кори Удовички каже да се мора направити разлика између доношења Закона о платама и предлога у оквиру мера штедње Владе Републике Србије, преноси Бета.

"Предмет овог закона није умањење износа плата, већ увођење реда у систем плата, његово поједностављење, транспарентност, као и упоредивост и
управљивост платама", каже Удовички, а наводи се у саопштењу Владе Србије.

Удовички истиче да нови систем плата треба да обезбеди и бољи увид у контролу начина на који се плате у јавној управи утврђују и да ће "посао коначно моћи да се вреднује по условима рада".

"Није реално да ћемо неједнакости и све неправде моћи да исправимо одмах, јер оптимизација овог система захтева и време и додатна новчана средства, већ ће то зависити од пораста прихода", наглашава потпредседница Владе.

Удовички указује да је "нестрпљење најгори непријатељ у оваквим ситуацијама када се успоставља квалитетан систем од којих сви могу имати користи".

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић истиче да нема сумње да ли треба донети овакав закон, имајући у виду да је он заиста потребан како би се решила питања различитих плата за посао који треба исто вредновати.

Представници синдиката указали су потпредседници и министру на тешку ситуацију просветних радника који се суочавају са ниским зарадама, и иако сагласни да је овакав закон важан, сугеришу да би закон требало да прати и одређена динамика промена усклађивања зарада са новим системом.

Вербић одговара да иако се због тренутне економске ситуације у држави постојеће неправде неће исправити одмах, макар ће се ићи ка њиховом решавању.

На састанку су у име синдиката присуствовали председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић, председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић, председник Уније синдиката просветних радника Србије Драган Матијевић и председник "Незавиности" Томислав Живановић.

Састанак је само један у низу на којима ће потпредседница Владе разговарати са представницима синдиката одређене делатности и ресорним министром како би их упознала са циљевима доношења Закона о платама и како би се на овим састанцима разменила мишљења о специфичностима те делатности.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи