Читај ми!

Дачић са званичницима неколико земаља

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић имао je у Њујорку, на маргинама заседања Генералне скупштине Уједињених нација, низ сусрета са страним званичницима.

Дачић је разговарао са министром иностраних послова Шпаније Хосеом Гарсијом Маргаљом, који је поново изразио подршку Шпаније Србији у вези са питањем Косова и Метохије, преноси Танјуг.

Два министра су се сложила да је билатерална сарадња одлична у свим аспектима и изразила интересовање за даље јачање економске сарадње.

Договорено је да се ускоро организује сусрет министара задужених за области економије, енергетике и инфраструктуре, како би се што свеобухватније унапредила привредна сарадња двеју држава, саопштило је Министарство спољних послова.

Шеф српске дипломатије састао се са председником Владе Таџикистана Кохиром Расулзодом. У разговору је изражена обострана спремност за унапређење билатералних односа и договорена блиска сарадња током председавања Србије ОЕБС-у, поготово у области безбедности, борбе против организованог криминала и трговине наркотицима.

Један од приоритета нашег председавања ОЕБС-у биће питање вода, за шта је таџикистанска страна посебно заинтересована, каже се у саопштењу.

У Дачићевом разговору са министром иностраних послова ДНР Кореје Ри Су Јонгом констатовани су добри билатерални односи, као и намера да се они унапреде разменом посета на високом нивоу.

Шеф српске дипломатије је искористио прилику да још једном истакне намеру и опредељење Србије да не само одржава, већ и развија добре односе са пријатељима наше земље свуда у свету.

Интензивирање сарадње током нашег председавања ОЕБС-у договорено је и са Туркменистаном, на Дачићевом састанку са туркменистанским колегом Рашидом Мередовим касно синоћ. Дачић и Мередов изразили су интересовање за унапређење билатералних односа, посебно кроз јачање сарадње у економији и енергетици.

Дачић се састао и са министрима спољних послова Босне и Херцеговине и Турске. Златко Лагумџија, Мевлут Чавушоглу и Ивица Дачић изразили су интерес за продубљивање сарадње три земље, саопштило је Министарство спољних послова.

Размотрена је могућност да се премијери БиХ, Турске и Србије сретну у Београду до краја године, како би разговарали о конкретним облицима сарадње на плану економије.

Све три стране заинтересоване су за интензивирање парламентарне сарадње, као и јачање сарадње министарстава спољних послова, наведено је у саопштењу.

Касније данас Дачић, који је у делегацији Србије на 69. заседању Генералне скупштине Уједињених нација, присуствоваће састанку министара иностраних послова држава Западног Балкана са комесаром ЕУ за проширење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи