Мишчевић: Скупа заштита животне средине

Биће потребно много труда и новца да Србија усклади заштиту човекове околине са европским стандардима, рекла је Бриселу Тања Мишчевић, шефица српског тима за преговоре о придруживању ЕУ.

Поглавље 27 преговора о придруживању, које се односи на жаштиту средине и климатске промене је велико, тешко, скупо и компликовано поглавље, рекла је Тања Мишчевић, преноси Танјуг.

"Постоји изузетно велики број правних аката које треба ускладити са прописима ЕУ, мада није нужно да то учинимо пре уласка у чланство, јер можемо да се договоримо да се неки рокови продуже", рекла је Мишћевићева.

Шефица српског тима је указала да ово поглавље обухвата много тема, почевши од одлагања и рециклирања различитих врста отпада, до квалитета воде, хране и ваздуха.

"Зато наша делегација обухвата велики број људи из различитих министарстава, а преко интернета разговоре прати чак око 300 људи из Привредне коморе Србије", рекла је Тања Мишчевић.

Мишчевићева  је објаснила овако велико интересовање привредника чињеницом да заштита средине захтева велика улагања.

"Ми знамо да држава у следећих неколико година мора да уложи чак 11,4 милијарде евра, али немамо процену колико ће то коштати привреду" истакла је шефица српског тима.

Указала је да би било лакше да Србија у актуелном саставу владе има посебно министарство за заштиту средине, уместо што је тај ресор подведен под министарство пољопривреде.

Стана Божовић, државна секретарка у Министарству за пољопривреду и заштиту животне средине, која је и вођа радне групе за скрининг о овом поглављу, је рекла да се тим стручњака из њеног министарства годину дана припремао за скрининг.

Мишчевићева и Божовићева су најавили да ће за нешто мање од два месеца бити одржан и билатерални скрининг на исту тему.

Скрининг је поступак снимања усклађености прописа земаља кандидата са европским стандардима, а састоји се од експланаторног и билатералног дела.

Током билатералног скрининга стручњаци Европске комисије објашњавају стандарде ЕУ делегацији земље кандидата, док на билатералном тим кандидата представља ситуацију у својој земљи.

Скрининг је важан део процеса придруживања, и ради се посебно за свако од 35 поглавља, а Србија је досад завршила нешто мање од половине укупног броја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи