БНС: Нема фаворизовања Буњеваца

Председница Привременог органа Буњевачког националног савета Сузана Кујунџић Остојић рекла је да донација Томислава Николића у уџбеницима на буњевачком не представља никакво фаворизовање њихове националне заједнице у односу на Хрватску.

Коментаришући изјаву хрватске посланице у Европском парламенту Руже Томашић, која је оптужила је председника Николића да донацијом ћириличних читанки и граматике за учење буњевачког говора ученицима у Суботици настоји да уништи хрватски језик и културни идентитет у Војводини, Сузана Кујунџић Остојић рекла је да је таква реакција претерана, наводи Танјуг.

Навела је да не види никакво фаворизовање буњевачке заједнице и да они који живе у Суботици "знају шта све има буњевачка заједница, а шта све има хрватска заједница".

Упитана за оспоравања буњевачке аутохтоности у Србији, Сузана Кујундић Остојић је рекла како је очигледно да свако има право на сопствену визију, те да није посебно изненађена, нити је то и дотиче.

"Ми смо грађани ове државе, овде смо признати као национална мањина, имамо свој национални савет, држава Србија је наша матична држава, па је према томе и природно да нам помогне, као што држава Хрватска помаже својој националној заједници и ником то не пада у очи. Чак нам је драго, и треба свако да води рачуна о својима", рекла је она.

Подсетила је да уџбенике на буњевачком није платио председник, него грађанин Томислав Николић од своје плате, као што је, по њеним речима, то могао урадити и неко други.

"Није у реду да се једној доброј и крајње људској намери траже овако ружне реперкусије", рекла је Кујунџић Остојић и додала да "све то што се издешавало и што се дешава могу коментарисати са две речи - претерано и преурањено".

Председница привременог органа БНС још једном је нагласила да су уџбеници од изузетног значаја јер буњевачка заједница није имала 100 година.

Она се такође осврнула на коментаре да су насловне стране уџбеника писане ћириличним писмом, рекавши да се "о књизи не суди на основу корица, него по њеном садржају".

"Да је неко отворио или питао ауторе, пре него што је писао и говорио било шта, онда би видео да су до половине другог разреда лекције на ћирилици. Након тога, када наша деца која уче основну наставу на српском језику, почињу учити латиницу - тог тренутка све остале лекције су на латиници" – прецизирала је Сузана Кујунџић Остојић.

Саветница председника Србије Томислава Николића Јасмина Митровић Марић уручила је прошлог четвртка више од 400 уџбеника деци која изучавају буњевачки говор са елементима националне културе, а који представљају личну донацију председника малишанима ове националне заједнице.

Тиме су Буњевци, како је истакнуто, први пут у последњих 100 година добили уџбенике на свом језику и говору.

У питању је 200 читанки и више од 200 уџбеника граматике за ученике од првог до четвртог разреда основних школа који изучавању Буњевачки говор с елементима националне културе, док је за профосоре који предају овај предмет обезбеђен и адекватан приручник намењен унапређењу наставе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи