Да ли странке могу да живе од чланарине

Некада се због неплаћања чланарине избацивало из Савеза комуниста, али у вишепартизму је та дисциплина знатно олабављена. Странке се радије ослањају на буџет него на своје чланове.

За политичку идеју спремни смо да протестујемо, до бесомучности пишемо коментаре на интернету, шетамо, лупамо у шерпе, седимо на стиропору, само нам немојте тражити да плаћамо партијску чланарину.  

Да ли странка може да живи од чланова или углавном они живе од ње? У владајућој Српској напредној странци тврде да је оно прво могуће. Према најновијој рачуници имају око 430.000 чланова, а колико новца они дају партији - уређено је статутом. 

Функционер СНС-а Зоран Бабић каже да тај статут препознаје чланарину. "Та чланарина је сто динара годишње за све чланове СНС-а, наравно, уколико неко жели да помогне странци – та помоћ је у законским оквирима. Са тим новцем се располаже пажњом доброг домаћина", каже Бабић.

Кад си на власти – све је лакше, искуство је демократа. Сада живе од буџетских пара. Мање од донација, а најмање од чланарине.

Борислав Стефановић је рекао да ДС има више од 150.000 чланова, чланарина је сто динара –што је симболично, и да се апсолутно нередовно уплаћује.

"И то вам је показатељ развоја српског политичког система, да странке када су у власти онда се сви труде да се у њих учлане и сви се труде да плаћају чланарину", каже Стефановић.

Социјалисти немају правила. Осим оног – ко кад има, тада да. Ђорђе Милићевић из СПС-а каже да су најзначајнији извор финансирања средства која добијају из републичког буџета.

"Што се тиче чланарине, сходно ситуацији у којој се налази читаво друштво, СПС не инсистира на чланарини код својих чланова", рекао је Милићевић.

ЛДП је ван парламента па тако и без буџетског новца, али, тврде, и без финансијских проблема. Хвале се мноштвом волонтера и финансијском самосталношћу општинских одбора.

"Ми се крећемо неким нашим уобичајеним ритмом, странка се нормално финансира и нормално функционишемо. Ми немамо обавезу плаћања чланарине у странци, али колико ко може да да", каже Јован Најденов из ЛДП-а.

Да се финансирају из чланарине, странке никада нису ни помишљале. Вероватно с разлогом, јер питање је колико би им чланова остало. Овако, сви живе од државе – и странке и страначке војске.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи