Читај ми!

Како до посла – питање за нову власт у Мајданпеку

Грађани Мајданпека, њих 18.000, у недељу бирају нову локалну власт, пошто је претходну, због неодржавања седница, Влада распустила. За разлику од осталих локалних избора, чини се да ове нису обележиле посете страначких првака и њихово учествовање у кампањи. Захуктава се тек последњих дана.

Град који је растао упоредо са рудником, данас као да прати његове проблеме. Рудник ради, али не и сваки четврти становник Мајданпека. Како до посла – питање је чији одговор грађани чекају од оних који би да воде општину.

Очекују и боље пословање државних институцуја, здравства, Пореске управе...

Већину у локалној скупштини чинили су СНС и коалиције око СПС-а и ЛДП-а. Међутим, три месеца нико није успео да обезбеди кворум за заседање, стога је Скупштина рапуштена и уведен привремени орган. Наставак започетог посла обећавају они који су до сада водили општину.

"РБМ се опоравља успешно, приводи се крају инвестициони циклус који за основни циљ има повећање производње. Тренутно је упошљено 1.100 радника, са окончањем овог инвестиционог циклуса егзистенцију ће моћи да нађе 1.300-1.400 радника", рекао је Дејан Вагнер из СНС-а.

Проблема је много. Из лета у лето са водом. Није искоришћен потенцијал за сточарство по којем је крај био познат, али и дрвно богатство.

"Један од тих инфраструктурних проблема је решавање отпадне воде и канализације, изградња фабрике коју смо ми социјалисти почели пре 2000. године – време је да је и завршимо", каже Славиша Божиновић из СПС-а.

"И да се покрећу мали послови, јер будућност не може да буде рудник, јер је то ресурс који се троши", каже Исидор Игић из ЛДП-а.

"Не иде се са превише обећања, иде се на поштен начин, културан начин", рекла је Зора Трујић Мирковић из ДС-а.

У реструктурирању је индустрија за прераду метала. Некада симбол места, "Златара Мајданпек" данас не сија истим сјајем.

"Дошла сам '83. и било је препуно – 1.200 радника. И даље се производи, али мање, слабијим капацитетом, остало нас је 340 радника", каже једна радница Златаре.

Резерве руде бакра, сребра и злата има за наредних 50 до 100 година. На томе би ово данас девастирано подручје могло да базира свој развој, посебно ако се има у виду да је седамдесетих-осамдесетих година прошлог века спадало у једно од најразвијенијих подручја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи