Канађани заинтересовани да улажу у енергетику

Србија и Канада желе да унапреде сарадњу, нарочито у енергетици и рударству у које је Отава највише заинтересована да инвестира, рекли су у Београду шефови дипломатија две земље Ивица Дачић и Џон Берд. Србија и Канада имају добре односе, али је неопходно унапређивање сарадње, посебно на пољу економије, рекао премијер Вучић.

Велики број канадских компанија ради у Србији - више од 50, и та земља је највише заинтересована за инвестирање у енергетском сектору и то у хидроелектране, рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са Бердом.

Министар Дачић је рекао да се највише одмакло у вези с хидроелектраном Бистрица, а разговара се о Бродареву и о улагању у РТБ Бор.

Дачић је истакао да је, и поред тога што је Канада последњих година уложила више стотина милиона долара у Србију, спољнотрговинска размена веома мала и износи нешто више од 40 милиона долара, те ће сарадњу подстаћи споразум о заштити инвестиција који ће данас потписати две земље.

Шеф канадске дипломатије истакао је да ће тај споразум осигурати безбедно пословање канадских компанија.

Када је реч о ситуацији у Украјини, Србија и Канада деле забринутост за светски мир и позивају на хитан прекид сукоба у тој земљи и покретање дијалога, саопштено је после састанка министара спољних послова двеју држава.

Дачић је рекао да Србија подржава територијални интегритет Украјине, али да из разлога својих економских интереса и могућих ризика за своје грађане није учествовала у санкцијама према Русији, као ни у руским санкцијама према ЕУ.

Дачић је констатовао да Украјина и Русија имају "чудан однос" према санкцијама, јер Украјина је, према његовим речима, подржала санкције према Русији али их није спровела у дело, а Русија није увела санкције Украјини у области пољопривреде.

"Ако они то нису урадили, не треба очекивати да ће Србија радити на своју штету", поручио је Дачић.

Шеф канадске дипломатије изразио је задовољство због тога што Србија, како је рекао, не подржава "илегалну окупацију и агресију" на истоку Украјине и позвао је Србију да настави да усклађује своју спољну и безбедносну политику са ЕУ.

Берд је поручио да Канада подржава Србију на путу евроинтеграција и оценио да ће уласком у ЕУ она постати још атрактивнија за канадске инвеститоре.

Дачић је напоменуо да је Бердова посета прва посета шефа канадске дипломатије Србији после 13 година, што је, како је истакао, од великог значаја за билатералне односе.

Шеф српске дипломатије је рекао да је канадског колегу информисао о жељи Србије да приступи ЕУ, о спровођењу реформи, дијалогу с Приштином, опредељености да буде фактор мира и стабилности у региону, као и о жељи да разбија односе и са земљама које нису чланице ЕУ.

Министра спољних послова Канаде примио је и председник Владе Србије Александар Вучић и током сусрета истакао да две земље имају изузетно добре односе, али да је неопходно унапређивање даље сарадње, посебно на пољу економије.

Премијер је подсетио на значај Споразума о стратешкој економској сарадњи из 2012. године, на основу којег је започето више пројеката канадских компанија у Србији, нарочито из области енергетике.

Потписивање данашњег Споразума о узајамном подстицању и заштити улагања додатно ће допринети унапређењу привредне сарадње две земаља и подстаћи нова улагања канадских компанија, наведено је у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу са медијима.

Премијер Вучић упознао је министра Берда и са економским реформама и предстојећим мерама које Влада Србије планира да спроведе и обавестио канадског министра о напретку Србије у процесу европских интеграција.

Премијер је захвалио на помоћи коју је Канада упутила Србији за поплављена подручја. Министар Берд је изјавио да односе две земаља треба јачати на највишем политичком и економском нивоу, додавши да Канада разуме спољно-политичку позицију Србије у односу на ЕУ и Русију, посебно у контексту украјинске кризе.

Председник Републике Србије Томислав Николић је, током данашњег разговора са министром спољних послова Канаде Џоном Бердом, констатовао да су билатерални односи између две земље изванредни, али да нажалост број посета на највишем нивоу не прати тај тренд, преноси Танјуг.

Пуно тога нас спаја, а највише српска емиграција у Канади, нагласио је председник Србије.

"Изузетно ценимо Вашу подршку у евроинтеграцијама Србије, а посебно солидарност коју сте показали током катастрофалних поплава", нагласио је председник и додао да је посебно значајно учешће Канаде на донаторској конференцији у Бриселу, током које је та земља издвојила 500 хиљада долара.

Николић је истакао, да економска сарадња две земље треба значајно да се унапреди и да Србија има бројне погодности за инвеститоре из Канаде.

Србија је заузела принципијелан став око украјинске кризе да неће уводити санкције Русији, али подржава територијални интегритет Украјине, подвукао је председник Николић.

Министар спољних послова Канаде Џон Берд је изразио спремност да се оснаже билатерални односи две земље, а нарочито у делу економије. Србија има огроман потенцијал за канадске инвестиције, посебно у области рударства и производње лекова. Српска заједница у Канади је веома значајна и то је веома важна спона између две земље, истакао је Берд.

Канадски министар је током ове посете Србији обишао поплављена подручја и најавио могућност упућивања новог контингента помоћи.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи