Читај ми!

Усвојени закони неопходни за рад нотара

Посланици су усвојили законе о промету непокретности, о оверавању потписа, рукописа и преписа, али и измене Закона о судским таксама, које ће омогућити да јавни бележници почну са радом 1. септембра.

13.30 – Усвојени закони о промету непокретности, о судским таксама и о оверавању потписа, преписа и рукописа. Од 16 часова расправа у појединостима о здравственој заштити.

13.05 – Почело гласање о три правна закона која ће омогућити да јавни бележници почну да раде 1. септембра.

12.00 – Министар правде Никола Селаковић рекао је да јавни бележник гарантује исправност и законитост правног посла који носи његов печат. 

10.10 – Почела седница на којој посланици разматрају амандмане на три правосудна закона.  

За Закон о овери потписа, рукописа и преписа гласало је 177 посланика, док је против било 13. Закон о промету непокретности подржало је 176 посланика, а против је било 11 посланика. За Закон о допунама Закона о судским таксама гласало је 177, против је било 14 посланика.

Претходно су посланици усвојили девет од 48 предложених амандмана на законе.

Од шест прихваћених амандмана које су поднеле опозиционе странке – четири се односе на Закон о промету непокретности, а два на Закон о оверама потписа, преписа и рукописа.

Усвојена су и три амандмана које је предложио скупштински Одбор за правосуђе, два о промету некретнина и један о оверама.

Предлози амандмана на законски предлог о судским таксама – нису усвојени. 

Министар правде Никола Селаковић рекао је да јавни бележник гарантује исправност и законитост правног посла који носи његов печат, и за то одговара и професионално и материјално.

Из тог разлога – уколико сумња у законитост неког посла који треба да носи његов печат – мора да му се остави право да одбије да обави такав посао, рекао је Селаковић у Скупштини Србије образлажући због чега се одбија амандман на Предлог закона о овери потписа, преписа и рукописа, којим је опозиција тражила да се то право бележнику ускрати.

Шта да уради јавни бележник ако лице има фалсификоване исправе? Начелно, јавни бележник не сме да одбије странку, али мора да постоји разлог када му је то допуштено као изузетак, указао је министар.

Селаковић је рекао да не верује да ће бити више од 0,1 одсто таквих случајева у пракси, али да бележник мора да има такву могућност. Он је подсетио да јавни бележник одговара и дисциплинским органима Коморе јавних бележника уколико свој посао не обавља у складу са прописима, па и ако неку странку одбије без разлога, напомињући да је јавном бележнику у интересу да посао обави.

Борислав Стефановић (ДС) рекао је да је министар изнео добар, правнички исправан став, али да пракса јавног бележништва из земаља у региону показује да је било заиста много злоупотреба тог права.

Навео је за пример Хрватску, у којој се, како је рекао, дешавало да грађанин буде преклудиран роковима за остваривање неког права, јер је јавни бележник, у договору с другим заинтересованим лицем, пролонгирао или одбијао да овери потребну исправу.

Посланик Слободан Хомен (НДС) предложио је да се до 1. марта наредне године одложи искључива примена Закона о промету непокретности којим је већ од сутра прописана искључива надлежност јавних бележника, јер, како је навео, сматра да је то у интересу грађана Србије.

Хомен је навео да би било целисходно и за грађане и за државу да се омогући паралелна надлежност јавних бележника и судова и општина док се систем не ухода, те да нема потребе за журбом.

"Не схватамо чему журба да одређени послови преко ноћи пређу из надлежности суда у надлежност јавних бележника и то без објављивања у Службеном гласнику", навео је Хомен.

И други посланици су имали предлог да се примена закона одложи бар за осам дана од објављивања у Службеном гласнику како би грађани имали прилику да се са њим упознају.

Списак канцеларија јавних бележника који сутра почињу да раде, објављен је на сајту Министарства правде Србије, а и на сајту Коморе јавних бележника.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи