Читај ми!

Преговори са ЕУ, сигуран или покретан циљ?

Поједини медији спекулишу да ће бити неопходно усвојити тзв. споразум Брисел 2 пре следеће међувладине конференције Србије и ЕУ, тј. званичног отварања преговора. Београд нема информације о новом споразуму, али премијер подсећа да Србија нема с ким да разговара. Из Брисела за РТС поручују да политичка криза у Приштини не треба да успорава Србију.

Преговори са ЕУ – сигуран или покретан циљ? Ту дилему стварају спекулације да почетак преговора зависи од потпуне примене постојећег или постизања новог Бриселског споразума. Премијер Вучић нема информацију да Немци инсистирају на тзв. Бриселу 2.

"Да сам имао ту информацију, већ бих вас обавестио. Ми смо посвећени наставку дијалога са Албанцима и ми никакав проблем са тим немамо. Једини проблем је што они немају своју Владу", каже председник Владе Александар Вучић.

Последњи пут у Бриселу се разговарало 22. јула, а од избора 8. јуна, власти у Приштини нема. Институционални вакуум је и вакуум у примени Бриселског споразума, још нема ни Заједнице српских општина.

"Оно што је евидентно јесте да ће од Србије бити захтеван наставак нормализације односа са Приштином, постизање неких нових споразума, као што је био први Бриселски споразум и решавање неких питања попут питања имовине", сматра председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

У дипломатским круговима у Бриселу спекулише се да Немачка жели да се прво отвори поглавље 35, а у аналитичким круговима Београда, да Немци желе што скорије окончање дијалога кроз тзв. оквирни споразум. Кроз надоградњу Брисела 1 аналитичари у Приштини очекују више.

"Није довољно, очекивало се више, нарочито са косовским учешћем у међународним организацијама. Али пошто је Бриселски споразум назван Први споразум, ЕУ и неке важне земље очекују да следећих месеци или следеће године буде и других договора", каже аналитичар из Приштине Наим Рашити.

Аналитичар Душан Јањић објашњава да оно што Косово може да добије није пуноправно чланство, већ само посматрачки статус.

"Та тема је на столу, не ради се о чланству, ради се о томе да сарадња и у међународним организацијама, укључујући и УН пожељна за процес нормализације. Оно што Косово може да добије, сада па за 10 година сигурно није пуноправно чланство", објашњава Јањић.

Европска унија за сада је без званичног става о Бриселу 2. Званично, Брисел хвали Србију да напредује и највероватније би у првој половини 2015. требало да отвори прва поглавља.

"Нема разлога да сумњамо у посвећеност Србије дијалогу, али из објективних разлога, ситуације у Приштини, немамо другог партнера за разговор. Ми то видимо, а мислим да виде и земље чланице. За завршетак скрининга морамо да видимо примену споразума који су до сада постигнути, као и наставак дијалога", каже портпарол комесара за проширење ЕУ Петер Стано.

Београд је до сада започео или затворио скрининг 18 поглавља, што је више од половине. Европска комисија сматра да прво треба да се преговара о владавини права и слободама у случају Србије и поглављу 35.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи