Читај ми!

Благојевић: Од донатора 250 милиона евра

Србија може да очекује 250 милиона евра бесповратне међународне помоћи за обнову од поплава, оценио је директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић.

Благојевић је на седници Председништва Сталне конференције градова и општина (СКГО) рекао да је задовољан припремним састанком за донаторску коференцију, али да је износ који се може на тај начин добити ипак знатно мањи од процењeне штете.

"Сигурно ћемо моћи да добијемо већу подршку од оне коју смо планирали", рекао је Благојевић, указујући да међународне донације треба пажљиво користити јер ће бити знатно мање од вредности штете од поплаве.

"То је знатно мање од штете која је процењна на укупно 1,7 милијарди, од чега је око пола директна штета, а пола губици који су настали или ће настати као последица поплава", рекао је директор Канцеларије за обнову.

Благојевић је истакао да ће највећи део помоћи доћи из Европске уније.

Навео је да су га на припремном састанку позитивно изненадили Швајцарка и Немачка, који су најавили помоћ већу од очекиване.

Он је рекао да је Нацрт Закона о обнови завршен и да ће ускоро пред Владу, а потом у Скупштину.

Благојевић је рекао да се поједине општине "врло опуштено односе" према захтеву да доставе поодатке о штети и навео да је до сада податке доставило 20, а 20 општина није.

"Јуче смо поново општинама поднели захтеве да нам све те податке доставе до понедељка. Ко достави податке, ући ће у обрачун јер више немамо времена за чекање", рекао је он.

Благојевић је указао да без података о категоризацији штете није могуће утврдити колика ће помоћ бити исплаћена.

Благојевић је навео да је ситуација чиста с кућама које су се срушиле или ће бити срушене – има их 400, а истакао да ће обнављање више од половине бити плаћено међународним донацијама.

Изградња осталих кућа ће бити плаћена од 29 милиона евра донација које су стигле на рачун Владе Србије, а коштаће пет до шест милиона евра.

Остатак од 25 милиона евра донација биће за надокнаду штете домаћинствима од поплава, којих, према непотпуним проценама, има око 17.000.

Према речима Благојевића, свако домаћинство које је претрпело материјалну штету добиће материјалну помоћ или као надокнаду за оно што је већ потрошило, или за оно што ће тек уложити у реновирање. Тај новац ће бити дељен на основу категоризације штете, односно на основу величине објекта.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички истакла је да улагање у превентиву од природних катастрофа "спада у високи приоритет".

Оценила је да приликом поплава није скоро ништа урађено на примени стретегије из 2011. године, која је "јако добра".

Удовички је похвалила међусобну сарадњу локалних заједница, и њихову сарадњу с Министарством за државну управу и локалну самоуправу.

Председник СКГО Зоран Перишић рекао је да је та органзација приликом поплава "показала да може да одговори захтевима у ванредној ситуацији у којој је била цела Србија", мада "постоје пропусти и проблеми, али сигуран сам да се могу превазићи", рекао је градоначелник Ниша.

Перишћ је истакао да ће данашњи састанак допринети да се на најбољин начин искористе капацитети СКГО и да се утврде правци деловања, да не би дошло до преплитања надлежности или нејасноћа у функционисању локалних самуправа у случају ванредних ситуација.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи