Читај ми!

Вучић са Шокенхофом и Фаленским

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић састао се са посланицима немачког Бундестага, Андреасом Шокенхофом, замеником шефа посланичког клуба ЦДУ/ЦСУ и Хансом Јоакимом Фаленским, спољнополитичким саветником посланичког клуба ЦДУ/ЦСУ.

Вучић је са немачким парламентарцима разговарао о економским питањима, предстојећим реформским корацима које српска влада планира да предузме, као и о новом Закону о раду, саопштила је Канцеларија Владе за сарадњу са медијима.

Премијер Вучић је истакао да се Србија суочава са великим фискалним дефицитом, последицама поплава и штетом начињеном у енергетском сектору.

Немачким парламентарцима је рекао да верује у реформе и да се нада да ће Влада у првих сто дана рада остварити изузетно важне резултате.

Вучић је поново нагласио значај Немачке на европском путу Србије.

Заменик шефа посланичког клуба ЦДУ/ЦСУ Андреас Шокенхоф показао је разумевање за политичке и економске потешкоће са којима се Србија суочава.

Истакао је да посланички клуб ЦДУ/ЦСУ пружа подршку Србији у споровођењу неопходних реформи, као и њеном путу ка ЕУ, наведено је у саопштењу.

Немачки посланици Шокенхоф и Фаленски допутовали су јуче у дводневну посету Србији.  

Јоксимовић: Реформе значајне за економски опоравак

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је на састанку са Шокенхофом и Фаленским да су реформе у Србији неопходне како за економски опоравак тако и за преговарачки процес са ЕУ.

Јоксимовићева је истакла да Србија, данас, жели да буде препозната од стране ЕУ као озбиљна и одговорна држава која, за разлику од протеклог периода, преузима иницијативу у реализацији реформи неопходних за економски опоравак Србије и отварање најважнијих преговарачких поглавља.

Нагласила је и, како се наводи у саопштењу из њеног кабинета, да ће парламент до краја лета усвојити сет системских закона важних за спровођење економских реформи.

Како се истиче у саопштењу, саговорници су се сагласили да је веома важно да се на почетку преговарачког процеса отворе најтежа преговарачка поглавља како би се остварио напредак у процесу европских интеграција и економском опоравку Србије.

Шокенхоф се састао и са председницом Скупштине Мајом Гојковић. Током састанка је навео да су представници немачког парламента посетили Србију да би показали да је сарадња важна не само пред крупне одлуке, већ и током читавог процеса евроинтеграција.

Шокенхоф је нагласио значај улоге парламената у европским интеграцијама и подвукао значај међупарламентарне сарадње, посебно у оквиру реформских процеса, саопштила је информативна служба Скупштине Србије.

Маја Гојковић је рекла да парламент очекује много посла током лета, када је планирано доношење реформских закона и да је Народна скупштина спремна да испрати динамику Владе Србије. Она је изразила задовољство због интензивних контаката две земље на највишем нивоу и истакла значај међупарламентарне сарадње.

Немачки парламентарци разговарали су и с државним секретаром у Министарству привреде Драганом Стевановићем, који им је представио правце економских реформи и најавио да Министарство привреде припрема пакет мера и закона који ће представљати инјекцију развојној компоненти владине економске политике, паралелно са фискалном консолидацијом.

Шокенхоф и Фаленски су разговарали и с председником Демократске странке Бојаном Пајтићем, а на том састанку је закључено да је "Србији потребна јака опозиција која може да контолише владу", саопштила је Демократска странка.

Функционална и јака опозиција предуслов је стабилизације политичког система у Србији без које нема успешног спровођења ни реформи, као ни политичког и економског напретка земље, закључено је на састанку представника Нове демократске странке и делегације Бундестага, саопштено је из НДС.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи