Читај ми!

Размена искустава о правосуђу

Преговарачки тимови Србије и Црне Горе за поглавље 23, које се односи на правосуђе, у Будви су два дана размењивали искуства, у присуству главних преговарача двеју земаља. Црногорски тим је већ отворио то поглавље, па је указао српском на неке од проблема који се на том путу могу наћи.

Србија до краја месеца очекује да из Брисела стигне извештај о стању у нашем правосудном систему, после чега ће Европској комисији предложити како и до када може да побољша тај сегмент друштва.

Као земља која је прва започела преговоре по новом моделу - по којем се поглавље 23 прво отвара а последње затвара, искуство Црне Горе за Србију је значајно.

Размена искуства и знања, сарадња, чак и могућност поделе посла значајно ће побољшати и убрзати преговарање и Београда и Подгорице, напомиње шефица српског тима.

"Волим да радимо у тиму, волим да радимо сви заједно, да поделимо посао, али волим да свако носи своје оцене, да свако плаћа за своје грешке и добије похвале за оно што је добро урадио. Да нико никога не чека и успорава, али да једни друге убрзавамо", каже шефица преговарачког тима Србије Тања МИшчевић. 

Земље које су некада биле део истог система сада имају исте или сличне обавезе и задатке. Сарадња на европском путу резултираће снажнијом европском перспективом, побољшањем имиџа и бољом развојном шансом целог региона, каже главни црногорски преговарач.

"Ми смо у процесу проширења у потпуности спремни и то несебично делимо - уступање материјала, подела искустава и управо оно што је можда најбитније - које су грешке које смо радили, и где Србија не треба да губи време. То је можда најважнија лекција коју смо научили из претходних проширења, а сада преносимо већим земљама које иду иза нас", каже шеф преговарачког тима Црне Горе Анрија Пејовић. 

Осим што нас могу упутити како се преговара са Европском комисијом, од црногорског преговарачког тима можемо научити и како решити проблеме у правосуђу.

"Конкретан пимер може да буде састав ВСС, ако је реч, примера ради о незавосности правосуђа можемо да погледмо како је то решено у Црној Гори. Недавно је код њих мењан устав, правосуђе мора да буде ефикасније, независније, мора да буде непристрасније. Судије морају да буду стручније", каже председник преговарачке групе Србије за поглавље 23 Чедомир Бацковић.

У Будванском Милочеру радило је неколико група - за правосуђе, основна права и антикорупцију. Свака се бавила посебним делом документа који ће Србија ускоро почети да пише.

Најзначајније искуство које ће преговарачи из Црне Горе пренети својим колегама из Србије је у вези са писањем Акционог плана који је потребан да би се отворило поглавље 23. То поглавље Црна Гора је отворила крајем 2013, годину и по након што је добила извештај од Европске Уније. Тај извештај Србија очекује наредних дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи