Читај ми!

Сакс: Мудра позиција Србије према Украјини

Познати амерички економиста Џефри Сакс оценио да је позиција Србије око украјинске кризе мудра и примерена. Врло је опасно да глобалне силе селективно поштују међународно право, истиче Сакс.

Џефри Сакс се налази у Београду где учествује на панелу посвећеном кризи у Украјини, у организацији Центра за међународне односе и одрживи развој (ЦИРСД) Вука Јеремића, преноси Танјуг.

Сакс је, на конференцији "Европска трагедија 1914. и мултиполарни свет 2014: Историјске поуке", рекао да ниједна од две силе не поштује међународно право, што је опасно по свет, посебно по мале државе.

"Не можемо да тумачимо међународно право како хоћемо. Када су САД тражиле да председник Сирије Башар ел Асад оде с власти то је било кршење међународног права. Не може бити да једна држава диктира ко ће бити на власти у другој. Исто тако је кршење међународног права наоружавање бораца на терену. Исто тако и Русија у Украјини крши међународно право", нагласио је Сакс.

Он је подсетио да се Москва обавезала на поштовање територијалног интегритета Украјине када је Кијев прихватио споразум о нуклеарном разоружању.

Сакс, који је био саветник бившег премијера некадашње Југославије Анте Марковића, оценио је да треба укинути економске границе, направити глобалну економију и поштовати међународно право.

Такође је навео да просперитет Русије не зависи од потписивања споразума са Кином или од Евроазијске уније, већ од тога да буде део глобалне економије и високотехнолошког света.

Генерални секретар ОЕБС Ламберто Занијери, упитан о сличности Крима и Косова, оценио је да су политички процеси, као и напредак региона ка европској интеграцији, допринели решавању практичних питања која имају утицаја на шире политичко питање.

Занијери је нагласио да је компликован пут, али да се међународна заједница креће добрим путем, који је дуг.

Што се Украјине тиче, Занијери је нагласио да треба створити окружење у којем би "два простора која су креирана имала интеракцију".

Украјина је, према његовим речима, компликована агенда за међународну заједницу, али има простора да се преусмери процес и врати на политички пут.

Руска политичарка, историчарка и дипломаткиња Наталија Нарочницка сматра да је једини начин да Украјина опстане федерализација и децентрализација власти, као и да се обавеже на неутралност.

"Југославија проживела слично што и Украјина"

Нарочницка је оценила да је и Југославија проживела слично што и Украјина, и навела пример Босне и Херцеговине која је, према њеним речима, вештачка творевина у којој људи нису могли да живе заједно без присиле.

Што се тиче Виктора Јануковича, он никада није разумео руску политику и у Русији није схватан као проруски, нагласила је Нарочницка.

Она је оценила да је неоспорно да је протест на тргу Мајдан делимично био спонтан, али се променио у тренутку када су Американци одлучили да га инструментализују.

Нарочницка је истакла да је Пандорина кутија, која је отворена са Косовом, неминовно довела до последица.

Са тим се нимало није сагласила Нина Хрушчова, унука Никите Хрушчова, некадашњег лидера СССР-а, која себе сматра америчким ђаком.

Хрушчова је рекла да притискањем Украјине Владимир Путин гура свет у велику опасност и спреман је да иде до "краја".

Русија још увек жели да буде виђена као светска сила, а не само као регионална, оценила је Хрушчова.

Током дана одржани су и панели посвећени жариштима на Блиском истоку и ситуацији у Источној Азији.

"Све сукобе на Блиском истоку треба пустити да реше саме стране. У том смислу треба уважити међународни контекст, интересе и стране у сукобу", рекао је бивши шеф шпанске дипломатије Мигел Анхел Моратинос.

Затварајући дводневну конференцију Вук Јеремић је рекао да је овај скуп био прилика да се чују веома угледни експерти и утицајне личности из целог света и да се актуелни догађаји сагледају у ширем контексту глобалних процеса.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи